Tradedoubler AdMatch & Magento 1.0 släppta!

Idag har två händelser på nätet väckt mitt intresse. Båda har jag sett fram emot, men jag har ännu inte hunnit testa båda.

1. Tradedoubler släpper lös AdMatch
AdMatch är ett annonssystem från Tradedoubler som likt Google AdSense visar kontextuella annonser (kort sagt annonser som anpassar sig efter innehållet på en webbplats).
Längre ner till vänster på bloggen har jag gjort en testimplementation. Jag ska känna på systemet fullt ut under veckan och göra en del testar på några sajter där AdSense helt kommer att bytas ut.

2. E-handelsplattformen Magento 1.0 släpps
Magento är en e-handelsplatform som det talats mycket om och som har många intressanta funktioner. När mina planer på att starta ytterligare en webshop föll mitt val på Magento, då jag tröttnat på osCommerce 2 samt att väntan att på osCommerce 3 ser ut att bli allt för långdragen.
Detta innebär även att jag inom en snar framtid kan berätta om planerna för den ny webshoppen, men först måste jag vänja mig vid gränssnittet då jag inte inte haft tid att jobba så mycket med betaversionerna av Magento, samt kommer det antagligen att bli en del översättning av Magento.
Även Dans e-handelsplattform, Evolution, verkade spännande, men inget det fanns möjlighet att ge sig på.

Bygga förtroende & kunskap med hjälp av kundundersökningar?

Mitt sociologiska intresse (och givetvis intresse för marknadsföring) ska nu få ytterligare utrymme i företaget. Inom en snar framtid kommer jag att börja med att göra kundundersökningar.
I förra veckan teckande jag ett svarspostabonnemang hos Posten (hm, börjar nästan låta som om jag har ett samarbete med Posten på min blogg, men så är dock inte fallet), och idag fick jag klartecken till att börja skicka Svarspost.

När jag skickar ut brev och paket till mina kunder, försöker jag alltid berika sändningen med någon form av enkel och trevlig reklam i form av t ex rabattkuponger, prover på nya produkter, information etc.

Nu ska jag prova på att skicka med enkäter till mina kunder där de får svara på hur de upplevde köpet, webbshoppen, leveransen, förpackningen, vad som skulle kunna förbättra mm (alltså deras köpupplevelse och hur köpupplevelsen skulle kunna förbättras).
Enkäten, frågorna och upplägget är ännu inte klart utan jag kommer att jobba på det under denna och nästa vecka.
För att motivera kunderna att svara kommer jag antagligen att bjuda på något till de som väljer att lämna ut sitt namn (vilket kommer att vara valbart).
Det kommer dock att bli en blandning av kvalitativa och kvantitativa frågor.

Enkäten skickas sedan tillbaka till mig med hjälp av Posten och portot betalas givetvis av mottagaren, med hjälp av mitt svarspostabonnemang.
Jag har medvetet valt att använda en postal undersökning framför en webbaserad då jag har en teori om att en enkät i pappersformat har högre svarsfrekvens än en webbaserad enkät (teorin är dock inte testad och utvärderad ännu, utan denna enkät kommer även att bli en del i utvärderingen av teorin).

Samtidigt som jag visar mina kunder att jag bryr mig om dem, så samlar jag in kunskap för att förbättra företaget.

Har du några förslag på frågor jag bör ställa är du välkommen att höra av dig eller kommentera!

Ny funktion hos Posten – Skriv ut frakthandlingar direkt på Posten.se

Posten, som den senaste tiden framförallt dragit min ilska över sig p g a generellt ökade priser på paketleveranser och ovilja att förhandla ner sina priser ytterligare, har nu gjort något som jag faktiskt upplever som mycket positivt.

Privatpersoner och företag kan nu skriva ut frakthandlingar direkt på Postens webbplats och man betalar kostnaden med kontokort.

Tidigare har det bara varit möjligt för företagskunder med avtal att kunnat skriva ut frakthandlingar via Pacsoft. Nu kan var man med tillgång till ett VISA- eller Mastercard-kort även göra detta.

Istället för att behöva ställa sig i kö hos närmsta Postombud där det tar en evighet för Posten-anställda att skriva ut och ta betalt för frakthandlingarna (inte de anställdas fel att det går långsamt, utan det är system där man lägger in alla information som ställer till problem), kan man numera göra allt i hemmet eller på kontoret och sedan lämna in de färdiga paketen hos närmsta Postombud.
Kötiderna kommer att bli kortare! 🙂
Hämtning av paket ingår ej, utan det är antagligen fortfarande begränsat till Postens avtalskunder.

Man behöver inte något särskilt papper för att skriva ut frakthandlingarna, utan detta kan göras på ett vanligt vitt A4-papper och lite tejp.

Här finns det även pengar (flera tior, femtiolappar mm) att spara för oss som är avtalskunder, då vi nu kan välja att betala för den faktiska vikten för kollin som annars skulle bli dyrare vid volymtaxering. Frågan är dock vad Posten tycker om att jag lämnar det till chauffören som hämtar mina paket, istället för att jag lämnar in det till Företagscentret?

Frågan är också om det är många som kommer att försöka fuska med priset genom att ange en lägre vikt och mått än vad paketet egentligen har – jag antar dock att Posten gör en viss koll, precis som med brev och porto.

Tjänsten hittar du här:
Skriv ut frakthandlingar på Posten

[tags]Posten, Paket[/tags]

Coca-Cola serverad i en plastpåse

Nu måste jag i alla fall dela med mig av min värsta Coca-Cola-mardröm.

Som inbiten Coca-Cola-drickare som redan har svårt att dricka Coca-Cola ur plastflaskor, kom denna information som en chock.

I Costa Rica, och som jag förstått det i efterhand även i andra central- och sydamerikanska länder, kan du få Coca-Cola serverad i en plastpåse och få dricka ur den med ett sugrör om du köper Coca-Cola på glasflaska.

Anledningen är kanske inte så svår att gissa sig till (även om man kan tänka sig några olika som t ex återvinning, pant mm), men för att osäkerheten och gissningarna ska minimeras kan jag berätta att anledningen är så enkel som att glasflaskorna ska lämnas tillbaka till leverantören annars får försäljaren betala för flaskan.

Så innan du beställer Coca-Cola i glasflaska när du befinner dig i Costa Rica mm bör du förbereda dig och lära sig hantera en plastpåse fylld med Coca-Cola.

[tags]Coca-Cola, Costa Rica[/tags]

Hur jag vände allt för mycket jobb och allt för lite lönsamhet till mindre jobb och högre lönsamhet

Oj vilken titel, skulle kanske ta och pressa in Sagan om… också?

Detta inlägg är direkt förlängning på mitt förra inlägg gällande Fraktkostnad (inrikes) & E-handel.

För bara några veckor sedan var min orderingång samt arbetsbelastning väldigt hög samtidigt som alldeles för mycket av vinsten gick till att täcka fraktkostnaden för leveranser till kunder. Jag hade alltså för mycket att göra och inga pengar över till att investera på klokare ställen – en mycket tråkig situation som ledde till att utvecklingen av företaget stannade. Jag stod alltså och stampade på samma ställe hela tiden.

När jag startade med försäljning på nätet tog jag ut en kostnad om 140 kr för samtliga leveranser som skickades som paket. Efter att förhandlat ner priserna för paketleveranser hos Posten sänkte jag dock fraktkostnaden för paket till 99 kr.
Detta resulterade i en mycket högre orderingång och många större beställningar och till en början tyckte jag att det var en mycket angenäm situation. Detta utvecklades dock till den ohållbara situationen som tvingade mig att arbeta dygnet runt utan att få ett öre över.

I början av februari 2008 bestämde jag mig för att vända denna trend och på något sätt öka likviditeten och få pengar över till investeringar (detta kallar jag Steg 1) samt skulle jag se till att få tid över till, det jag tycker är viktigast, företagsutveckling (detta kallar jag steg 2).

Nu har det gått 1½ månad sedan jag satte mina planer i verket och de positiva resultaten börjar visa sig – Jag har tid att utveckla utbudet, kontakta nya leverantörer mm, samt har likviditeten ökat (så nu ska det till en början investeras i lite nya inventarier så som lagerhyllor och tillbehör mm).

Vad gjorde jag då för att frigöra tid och pengar?
Steg 1: Även om jag var något tveksam till det från början, så bestämde jag mig för att öka de fraktkostnader jag tar ut från kunderna och satt istället en fraktkostnad för kunden som motsvarade mina kostnader för porto/fraktkostnad + emballage. Den ökning som var mest märkbar var kostnaden för paketleveranser som jag höjde från 99 kr till 155 kr, och då uppgår det ändå inte till den kostnad jag i genomsnitt betalar per paketsändning.

Jag antog att antalet inkomna beställningar skulle sjunka, då många av beställningarna resulterade i paketleveranser.
Resultatet blev dock att antalet beställningar (samt ökning av inkomna beställningar över tid) håller samma nivå som tidigare, dock innehåller beställningarna numera färre eller volymmässigt mindre produkter. Dessa beställningar kan istället skickas som brev och min kostnad för frakten täcks normalt alltid av den fraktkostnad jag tar ut av mina kunder.
Detta innebär att jag lyckats öka vinsten samt likviditeten. Steg 1 avklarat!

Om antalet inkomna beställningar inte sjönk, hur lyckades jag då med att få mer tid över?
Steg 2: Tiden som blir över är ett resultat av flera punkter i samverkan:
1. Att paketera brevförsändelser är, för min del, enklare än att paketera paket. Till brev har jag ett par standardförpackningar som normalt alltid används och fungerar bra i de flesta situationer, men vid paketsändningar har jag många gånger varit tvungen att tänka några gånger extra för att kunna paketera och skicka ett kostnadseffektivt paket (t ex beräkna volym och vikt), samtidigt som det skulle vara hållbart förpackat. Då form och storlek på mina produkter varierar kraftigt har det varit svårt att hitta en bra lösning på detta och paketeringen har tagit onödigt mycket tid (detta är dock ett problem som jag ändå måste lösa, och håller på att lösa, genom av att ta fram några standardförpackningar som ska fungera samtidigt som jag förhandlar om prissättningen med några fraktbolag).
2. Till skillnad från brev så var jag tvungen att packa och få iväg paketen innan kl 16.00, och normalt var jag tvungen att vara färdig med paketen innan kl 13.00 då eventuell bokning av pakethämtning skulle göras. Detta innebar en hel del stress som gjorde mig mindre effektiv och tröttade ut mig. Detta är också ett problem som senare kommer att lösas med att förhandla fram en bestämd och senare lagd hämtningstid med fraktbolagen.
3. Jag gjorde en del förändringar i lagrets öppettider och håller numera helt stängt på måndagar (då hela helgens orderingång ska behandlas), samt har jag enbart öppet mellan kl 10.00-15.30 för allmänheten tisdag – fredag.

Även om dessa punkter kunnat lösas på andra, och i mitt tycke på ett bättre, sätt så har jag gjort en del förändringar som fungerar bra för stunden och som ger mig mycket mer tid över till utveckling. Steg 2 avklarat!

Nu har jag åter tid med det som gör det kul att driva ett företag – att strategiskt utveckla företaget och produktubudet.

Fraktkostnad (inrikes) & E-handel

En av de största utgifterna och ”problem” att lösa när det gäller e-handel med fysiska produkter är frakten. Fraktkostnad är något man aldrig kommer ifrån och det finns flera sätt att lösa detta på.

Jag kommar i detta inlägg framförallt diskutera inrikessändningar.

Olika aktörer/fraktbolag

Det finns flera aktörer som man kan kontakta, t ex Posten, Schenker, och DHL som är bland de största aktörerna i Sverige.

Riktar man sin försäljning mot privatpersoner har Posten nästan monopol på tillämpbara fraktsätt (brev och paket). Dock jobbar både DHL och Schenker på att utöka sin verksamhet mot privatpersoner och bygger hela tiden ut sitt nät av uthämtningsställen. Detta påbörjades när man insåg hur viktig e-handeln blivit och hur den hela tiden växer. Här har Posten ett försprång då de faktiskt funnit sedan år 1635 och under väldigt lång tid levererat brev och paket till privatpersoner.
Brev är inget man kan skicka med Schenker eller DHL, dock kan man skicka mindre paket till bättre priser än vad Posten erbjuder i sina standardavtal.

Några steg i DHLs och Schenkers strategi att komma in på privatpersonsmarknaden är t ex att DHL påbörjat ett samarbete med Tradera och Schenker ett samarbete med Adlibris.

DHL och Schenker är inte heller lika inarbetade i privatpersoners medvetande och många föredrar att få paket skickat med Posten (normalt är det inga problem för privatpersoner att få paket via Schenker eller DHL, utan det handlar enbart om en vanesak – givetvis finns det orter där DHL och Schenker ännu inte kan erbjuda samma service som Posten).

Problem & kostnad

Problemet med fraktkostnaden är Din kostnaden hos fraktbolaget samt vilken kostnad du ska ta ut av dina Kunder.

För det första kan vi titta på dina kostnader hos fraktbolaget. Låt oss skilja mellan kostnaden för brev och paket.

Dina fraktkostnader

Brev

Brev är normalt det billigaste alternativet och ett mycket enkelt sätt att nå både privatpersoner och företag med.
Brevleveranser har Posten en monopolställning på (även om Citymail finns).
Vad jag vet kan ingen annan erbjuda en liknade tjänst på svenska marknaden. Denna monopolställning gör det även svårt att förhandla ner priserna för portot.

Kostnad:
Standardkostnaden för att skicka brev ligger mellan 5,50 kr – 77,00 kr.
Är du fakturakund hos Posten kan du dock få rabatt på dessa priser. Rabatten du kan få (utan något särskilt avtal) sträcker sig från några ören till några kronor. Är du en mycket stor kund finns det dock alltid utrymme för ytterligare förhandling.
De enkla tjänsterna för att få dessa rabatter hos Posten heter Porto Betalt samt Frankostämpling. Postens generella prislista för detta hittar du här:
Postens prislistor

Ett problem med Porto Betalt är du måste lämna in brev med ett portovärde över 300 kr exkl moms (= 375 kr inkl moms), annars tillkommer en avgift om 60 kr exkl moms. Tänk då på att värdet måste överstiga 300 kr exkl moms efter att du räknat in rabatten du har för brevsändningen.
Detta tolkar jag själv som att Posten själv föredrar att man lämnar in ostämplade (ej stämplade med Porto Betalt) och överlåter en massa arbete, som tar tid, på dem som jobbar på Posten. Personligen tycker jag det borde vara mycket kostnadseffetivare för Posten att inte ta ut någon kostnad för ”småsändningar” och istället låta personalen på Posten jobba med uppgifter och ta emot andra kunder. Man tar upp en hel del kötid när man står och ska betala för 30 brev eller fler som ska stämplas eller frimärkas av de Posten-anställda.

Paket

Här får vi skilja på paket till privatpersoner/konsumenter och paket till företag (även skolor, organisationer, stat räknas till företag mm).

Paket till privatpersoner/konsumenter

Paket till privatpersoner (bl a Postpaket) är även ett område som framförallt domineras av Posten och man blir som e-handlare därför ganska beroende av Postens pakettjänster. Som jag nämnde tidigare så jobbar även DHL och Schenker med att bygga ut sitt distributionsnät för att kunna erbjuda fungerande paketleveranser till privatpersoner, dock har de en bit att gå innan deras service gentemot mottageren kan mäta sig med Postens.

Kostnad:
I dagsläget skulle jag säga att kostnaden för paketleveranser till privatpersoner är lättare att förhandla ner än vad brevkostnaderna är, men Posten har ändå en monopolställning som gör att de kan hålla tillbaka rabatterna ganska rejält på Postpaket.

Paket till företag (även skolor, organisationer, stat mm)

Paket till företag (bl a DPD Företagspaket) är mycket enklare att förhandla ner priset på. Anledningen till detta är att Posten inte har någon monopolställning här, utan det det finns många aktörer som har ett fungerande flöde av paketsändningar till företag. Bland de vanligaste aktörerna har vi som sagt Schenker och DHL.

Kostnad:
Schenker och DHL har redan i sin standardprislista bättre priser än vad Posten har i sin standardprislista (för paket). Det innebär att Posten är beredda att förhandla ner sina priser samt att Schenker och DHL också är beredda att förhandla om sina priser.

Fraktkostnad för dina kunder

Hur ska man då täcka fraktkostnaderna som uppkommer när man skickar något till sina kunder?
Många större e-handelsföretag (och postorderföretag) kan erbjuda sina kunder väldigt låga fraktkostnader eller inga fraktkostnader alls. Då många kunder är vana vid dessa låga fraktkostnader, samtidigt som de inte har en aning om vad den faktiska fraktkostnaden är, medför det att de blir ganska oförstående om man tar ut fraktkostnader över ca 100 kr.
Dock kan det vara väldigt svårt för små e-handelsföretag att erbjuda låga fraktkostnader på paket (brevleveranser är det mycket lättare att ha låga priser på).

Förutom portokostnaden eller kostnaden för att skicka paketet bör man även tänka på att kostnader för emballage och tid tillkommer.

Som litet e-handelsföretag kan det hända att man kan återanvända mycket emballage från sina leverantörer, men när man växer inser man att man till slut måste köpa in nytt emballage då det begagnade inte längre räcker till.

Tiden det tar att packa bör räknas som kostnad om du har anställda eller om tiden det tar att plocka och packa en order går ut över andra sysslor som borde utföras och som skulle inbringa pengar.

Några sätt att täcka fraktkostnaden på är:

1. Du tar betalt för den faktiska fraktkostnaden (fraktkostnad + beräknad emballagekostnad + tid).
Detta innebär att din kund kan få betala höga fraktkostnader för större och tyngre sändningar.

(-) Många kunder avbryter sitt köp om fraktkostnaden blir för stor. Proportionen mellan varans värde (reellt värde eller affektiv värde) kan dock påverka kundens beslut.
Är varan svår att få tag på eller om kostnaden för frakt + varukostnaden är lägre än hos konkurrenter, kan kunden fortfarande tänkas köpa varan.

(+) Du slipper stå för fraktkostnaden. Samt kan du ha lägre priser på varorna då pris på varan inte behöver täcka fraktkostnaden.

2. Du tar alltid ut en fast fraktkostnad som du beräknar täcker dina fraktkostnader.
Du räknar ut vad genomsnittskostnaden för alla dina brev och paketsändningar kommer att kosta och låter kunderna betala denna genomsnittskostnad.

(-) Problemet här är att fraktkostnaden inte alltid, av kunden, upplevs som proportionerlig till varans värda. Samt kommer du vid flera tillfällen få att betala mer i fraktkostnad än vad kunden betalt för.

(+) Det positiva är dock att kunden kanske köper några varor till eftersom fraktkostnaden ändå inte ökar.

3. Du lägger på fraktkostnaden för varan i varans försäljningspris
När du lägger på fraktkostnaden för varan till varans innebär det att du först räknar ut vad du ska betalt för varan, och sedan läggar du till fraktkostnaden i priset. Alltså blir priset ”ditt tänkta försäljningspris” + ”varans fraktkostnaden” = ”försäljningspriset”

(-) Varans kostnad för kunden ökar. Har varan från början ett lågt värde blir det svårt att lägga till fraktkostnaden på priset utan att kunden tycker att varan kostar för mycket (beror dock även på eventuell konkurrens samt generella vinstmarginaler på produkten). Köper kunden flera produkter innebär det att fraktkostnaden betalas flera gånger (även om din faktiska kostnad för frakten inte ökar).

(+) Du kan erbjuda fraktfria leveranser eller låga fraktavgifter.

4. Du använder olika fraktkostnadsklasser
Att använda sig av olika fraktkostnadsklasser innebär att du blandar olika metoder (se metoder 1-3 här ovan) för att räkna ut vad dina kunder ska betala i fraktkostnad.
Kostnaden kan t ex baseras på dina faktiska fraktkostnader, men att du även använder dig av en genomsnittsmetod.
4.1 Du räknar t ex ut vad din genomsnittskostnaden är för en vara som väger mellan 0-99 gram, varor som väger mellan 100-499 gram, varor som väger mellan 500-1000 gram etc.
4.2 Du kan även sätta en fraktkostnad på dessa intervall som du vet alltid täcker den faktiska kostnaden för frakten. Alltså skulle fraktkostnaden för en vara som väger 150 gram vara det samma fraktkostnaden för en vara som väger 450 gram (enligt exemplet ovan). För att vara säker på att fraktkostnaden täcker dina kostnader sätter du alltså en fraktkostnad som baseras på den högsta faktiska kostnaden (antagligen kostnaden för varan som väger 450 gram).

(-) Problemet här är att fraktkostnaden inte alltid, av kunden, upplevs som proportionerlig till varans värda.

(+) Du slipper oroa dig för att betala högre fraktkostnader än vad du får in. Samt har du större möjlighet att hålla lägre priser då varans kostnad inte behöver täcka eventuella skillnader mellan den faktiska fraktkostnaden och den fraktkostnad som kunden betalar.

Egen erfarenhet

När jag började med e-handel och försäljning via nätet satte jag upp fyra fraktkostnadsklasser. För paketsändningar tog jag ut en kostnad som låg över 100 kr och som baserades på Postens priser. Antalet kunder som köpte stora, tunga eller många produkter som resulterade i att varorna skulle skickas som paket var väldigt lågt.
Efter att ha förhandlat med Posten gällande priserna på paket sänkte jag priset för paketsändningar till 99 kr. Detta ökade försäljningen av större, tyngre produkter, samt var många fler kunder beredda att köpa några varor extra.

Jag rekommenderar dock att alltid se till att fraktkostnaden täcks antingen av varuvärdet eller genom att ta ut en fraktkostnad som täcker din faktiska fraktkostnad. Som liten e-handlare kan det vara svårt att erbjuda alldeles för generösa fraktkostnader då det tyvärr många gånger ”utnyttjas” av kunder och medför stora kostnader för dig.
Fraktkostnaden är, som sagt, tyvärr redan en väldigt tror kostnad för dig som e-handlare när det gäller försäljning av fysiska produkter.

Själv tror jag att medvetenheten för de faktiska fraktkostnaderna hos allmänheten/kunderna hela tiden ökar, i samma takt som e-handeln ökar. Allt fler kunder förstår att små e-handlare inte kan erbjuda samma fraktkostnader som de stora etablerade e-handels- och postorderföretagen. Därför tror jag inte att fraktkostnaden kommer att bli något större problem att motivera i framtiden, samt hoppas jag på att DHL och Schenker samt ytterligare aktörers intåg kommer att pressa priserna på de faktiska fraktkostnaderna.

Du kan givetvis testa dig fram och hitta olika metoder och blandmetoder som passar dig och dina produkter. Har du fler idéer gällande fraktkostnaden så hör gärna av dig.