Lär dig om e-handel, sökmotoroptimering & affiliate. Samlad kunskap sedan 2005.

Prissättning och kärleken till kalkylprogram (LibreOffice Calc & Excel)

Min kärlek till kalkylprogram, såsom LibreOffice Calc och Excel, växer för varje år som går.

Man kan ta en kaotisk värld, stoppa in den i Excel, och ut kommer en begriplig världsbild. (OK, kanske lite överdrift, men nästan sant 😉 ).

Jag betraktar mig inte som en expert eller direkt avancerad användare av kalkylprogram, men använder det dagligen i allt från tidsstudier, tidsredovisning, sammanställa och strukturera data, till att beräkna parkerings- och andra samhällsplaneringsnormer och aggregera data.

Det senaste dokumentet jag knåpat ihop är ett räknesnurra avsedd för att räkna ut försäljningspris på olika typer av produkter.

Man hade ju kunnat göra det med hjälp av en miniräknare, men jag gillar kalkylprogrammen bättre då beräkningsmodellerna blir skalbara och är lättare att bygga ut när man vi beakta eventuella nya variabler.

I tidigt skede när min prissättningsmodell enbart bestod av ett generellt procentpåslag räckte en miniräknare långt.

Numera nöjer jag mig inte med ett procentuellt påslag, Nej, numera vill jag till exempel beakta, förutom inköpspris, variabler såsom vinstpåslag i både form av kronor och procent, lönekostnader per order, fraktkostnad per produkt, emballagekostnad och många andra overheadkostnader.

Kalkylprogrammen är toppen om man vill få en grundläggande kunskap om vilka utgifter man har i samband med en order. Vissa utgiftsvariabler är relativt enkla att sammanställa (t e x pris per kuvert eller papper) medan andra variabler är lite svårare att få sammanställa (t ex lönekostnad per order - vilket kan kräva en del tidsstudier - där även kalkylprogrammen är ett perfekt redskap att använda).

När man väl har allt detta på plats (och man kan ju bygga beräkningsmodellen senare om man inte har allt från början) så blir det relativt enkelt att slänga allt i en räknesnurra och får fram en slutsumma.

När men sedan löst ekvationen i räknesnurran så finns det inte många gränser för hur långt man kan automatisera prissättningen.

Så vad vill jag ha sagt med detta?

Bara att jag älskar kalkylprogram (jag älskar Excel och LibreOffice Calc lika mycket), och att jag känner mig fruktansvärt nöjd med utkastat till min senaste beräkningsmodell. En beräkningsmodell som är avsedd att räkna ut prissättningen på produkter, där jag ställer krav på ett minsta vinst efter att försäljningspriset även täckt kostnader för frakt, emballage och många andra overheadkostnader.

Beräkna prissättning i Excel
Beräkna prissättning i Excel

Meny