Små vinnarsteg

Som liten företagare kan det ibland vara svårt att känna att man kommer någon vart. Vissa dagar och veckor känns det som om företagets utveckling står stilla trots de förändringar man hela tiden gör. I kassan är det tomt och man känner att man skulle behöva mer pengar att pumpa in på rätt ställen.

Men så kommer de där dagarna när man ser resultaten av de val och de små ändringarna man gjort och man känner återigen att det verkligen funkar att bygga upp något fungerande även som liten företagare och allt man använde var passion, ett brinnande intresse, en vision, ett långsiktigt tänkande och den där lilla summan som blev över av studiemedlet.

Med små vinnarsteg tar man sig fram.

Vistaprints hemlighet

Vistaprints nyhetsbrev är verkligen inspirerande. De visar hur man med mycket enkla nyhetsbrevsmetoder kan idiotförklara sina kunder (jag har slutat ta åt mig och kan avsluta min nyhetsbrevsprenumeration om jag vill, men har aktivt valt att fortsätta få dessa skickade till mig).
Varje dag, ja jag menar verkligen varje dag, och ibland till och med två gånger per dag, dyker ett nyhetsbrev upp som…

1. …informerar om en rea/utförsäljning som enbart gäller ett par dagar.

2. …informerar om att det tyvärr blev ett fel i förra nyhetsbrevet och därför förlängs rean/utförsäljningen.

3. …informerar om att de nu har ett erjudande som enbart gäller dig (för att du är en så trogen kund)

4. …och idag kom det ett HEMLIGT erbjudande till mig.

Det konstiga med dagens hemliga erbjudande (som enligt nyhetsbrevet enbart är riktat till mig) är att det, som vanligt, under rabattinformationen finns en länk att klicka på för att skicka det hemliga erbjudandet vidare till sina vänner (se röd pil på bilden nedan).

Vistaprint - Hemligt erbjudande

Vistaprints uppfiningsrikedom och mängd av nyhetsbrev får mina egna sporadisk utskick att blekna i jämförelse.

En bra DJ får dig att glömma

Det finns några saker som jag retar mig på hos vissa DJs (DJ = discjockey).

En dålig DJ är någon som får mig att vilja höra en annan låt, en ännu sämre DJ får mig att gå fram och önska en annan låt, den värsta sortens DJ ändrar till den låt jag önskar höra.

En bra DJ däremot är någon som får mig att vilja dansa nonstop, utan att tänka på musiken, utan att tänka på vilken låt jag skulle vilja höra, en bra DJ ändrar aldrig till en önskelåt för en bra DJ har inte ens en publik som kommer fram och önskar låtar.
En bra DJ får mig att glömma allt runt omkring och får mig att känna musiken, inte höra musiken.

DJ - Discjockey bild
Foto: cordel’s

Läs mer om DJ på Wikipedia.

Nylansering av Kontorsmateriel.eu

Kontorsmateriel.eu

Jahapp, då var "semestern" över. Nätförsäljningen sjönk under de varma och soliga delarna av sommaren och jag passade på att de det lungt och hålla mig borta så mycket som möjligt från Internet och dylika e-projekt. Jag gjorde definitivt inget för att sälja mer, utan jobbade snarare med att försöka minimera försäljningen.

Nu är det dock dags att komma igång med affäreerna och projekten igen. En flytt av företaget stundar, samt har försäljningen ökat stadigt för varje vecka som gått sedan början av augusti.

Första projektet som jag lanserar blir Kontorsmateriel.eu. Det handlar egentligen om en nylansering av webbutiken (ny kostym, ny försäljningsteknik) som varit igång sedan sommaren 2007. Kontorsmateriel.eu är en skarp webbutik som jag använder för att testa olika marknadsförings- och försäljningstekniker samt för att lära mig mer om osCommerce (både tekniskt och designmässigt). Tidigare testade jag (vid sidan om försäljningen på Lilon.se där jag alltid haft egen lager- och logistikhanterin) försäljningmetoden dropshipping (alla varor skickades direkt från leverantör till kunderna), vilket jag redan från början tyckte och fortfarande tycker är en tråkig försäljningsmetod. Jag jobbar hellre med eget lager, känner mina produkter, ansvarar för packningen etc.

Nu har jag lämnar dropshippingtestet och istället gått över till att sälja de varor jag har på lager "fraktfritt". Dels för att…:

1. …testa och lära mig mer om hur "alltid fraktfritt" fungerar som försäljningmetod.
2. …öka min lageromsättningen.
3. …försöka fylla ett tomrum som dök upp när en dropshippingleverantör ändrade sina leveransvillkor för sina återförsäljare.

Hur gör jag då för att kunna skicka allt fraktfritt om jag nu måste ta ut en fraktkostnad på Lilon.se?
Jo, jag gör som så många andra, jag lägger till den beräknade fraktkostanden på varans pris. Detta innebär följaktligen att varje vara betalar sin egen fraktkostand.

Exempel på hur jag räknar ut priset på varan (förenklat): Inköpsvärde [I] + den Vinst jag vill göra på varan [V] + beräknad Fraktkostnad [F] + beräknad Hanteringskostnad (t ex korttransaktioner, emballage mm) [H] = varans Pris [P]
Formel: I+V+F+H = P

Detta leder givetvis till att en hel del varor blir dyrare än vad jag säljer dem för på Lilon.se.

Kommer denna form av försäljning att fungera?
Javisst den fungerar och några av anledningarna är enligt mig, efter en mycket kort utvärdering, att…:

1. …kunderna slipper bry sig om och tänka på kringkostnader som tillkommer, vilket gör att vägen till ett köpbeslut blir kortare.

2. …en del produkter säljer jag i större förpackningar och jag tar då ut en mindre vinst än normalt per vara (styckpriset är lägre) vilket även sänker kundens styckpris trots att fraktkostanden är inräknad.

3. …en del produkter väljer jag att inte ta ut den vanliga vinsten på, för att på så sätt sänka slutpriset trots att fraktkostanden är inräknad.

4. …fler punkter kommer antagligen efter ytterligare utvärderingar, funderingar och åsikter från omgivningen.

Givetvis finns det en del produkter som jag inte tror kommer att sälja på grund av priset, men de lägger jag ändå upp, dels för att vissa produkter måste finnas i en butik som säljer kontorsmaterial samt för att jag hoppas komma på ett sätt för att få dessa produkter sålda.

Så välkomna till Kontorsmateriel.eu och köp kontorsvaror fraktfritt.