”Köpa mot faktura” – En oseriös sökfras?

Under 1½ år har jag nu följt och analyserat de sökord som leder till besök på några webbutiker. Cirka 20 gånger under denna tid har några besökt webbutikerna efter att ha sökt på sökmotorerna efter ”köpa mot faktura” eller ”EXEMPELORD” + ”faktura”, alltså använt ordet faktura i olika sammanhang. Detta innebär att man aktivt sökt efter en webbutik som säljer mot faktura.
I 20 fall av 20 har det visat sig att de som gjort dessa sökningar:

 • Lagt en stor order. (>2000 kr)
 • Kunden har kreditanmärkningar och ofta finns det aktiva ärenden hos kronofogden.
 • Varorna man beställt skulle vara lätta att sälja vidare.
 • Mitt antagande blir alltså att dessa besökare försökt lura till sig varor som de sedan skulle kunna sälja vidare.

  Hur förhindrar man att man blir lurad och minimerar dessa beställningar?

  Själv gör jag så här:

 • Kräver alltid att få personnummer i samband med att kunden väljer ”köp mot faktura” – vissa bedragare ger då upp här.
 • Gör en kreditupplysning – du får då reda på eventuella anmärkningar.
 • Vid minsta misstanke om bedrägeri begär du förskottsbetalning (helst till bankgiro eller postgiro för att minimera risken för kortbedrägeri) – även om personen inte har några betalningsanmärkningar sedan tidigare.
 • Skicka enbart varorna till folkbokförd adress (om du inte kan styrka att annan adress tillhör personen/företaget)
 • Ytterligare ett sätt att slippa oroa sig för eventuella oförutsedda förluster i samband med obetalda fakturor är att sälja sina fakturor. Företaget som köper dina fakturor tar då över hela risken mot att du, i normala fall, betalar en årsavgift samt några procent på fakturans belopp. Inom webbutiksvärlden är Kreditor ett av de ledande företagen som köper fakturor samtidigt som de är enkla att lägga till i de flesta etablerade webbutikslösningarna. Dessa vågar jag även rekommendera då jag själv är mycket nöjd med deras tjänster och vilka jag använt mig i ca 1 år.
 • Mitt budskap är alltså: Se upp för personer som kommer till din webbutik via sökmotorerna genom att söka med ordet faktura.

  Jag vill dock förespråka att man säljer mot faktura. Själv är jag en hängiven köpare mot faktura – ju fler dagar fakturan är på, desto gladare blir jag – även om jag normalt betalar fakturan så fort jag får den.

  [tags]Faktura, Fakturor, Bedrägeri, Oseriös, Kreditanmärkning, Säkerhet[/tags]

  Monkey Talks del 1 & 2

  Ja, jag kan inte skryta med att jag är snabb. På begäran lägger jag nu upp de två första delarna i min serie Monkey Talks. Jag påbörjade serien år 2002, men har inte haft riktigt med tid eller ork att utveckla den fullt ut.

  Monkey Talks är en samhällskritisk och politisk serie med stora inslag av sociologi.

  Dessa två delar är i alla fall färdiga, och sedan finns det ytterligare ett antal på lager som förr eller senare kommer att bli färdiga.

  Del 1:
  Monkey Talks - Del 1 - Wow, things DOES look good... from a different point of view.

  Del 2:
  Monkey Talks - Del 2 - Why would anyone create 6 billion images of himself? I assume that GOD is pretty self-centered.

  [tags]Monkey Talks, Serie, Serier, Sociologi, Politik, Samhällskritik, Samhällskritisk[/tags]

  Life on Mars & en toalett från en annan värld

  My name is Sam Tyler. I had an accident and woke up in 1973. Am I mad? In a coma? Or back in time?

  Ovan citat taget ur TV-serien Life on Mars.

  Ungefär samma frågor skulle jag ställa mig om jag vaknade upp på denna toalett (Am I mad? In a coma? Or back in time?):

  Toalett från en annan värld

  Toaletten är centralt belägen i min mammas hus och används dagligen. Nästan allt annat i huset har förändrats med ombyggnader, ca 2 st omtapetseringar mm, men just utseendet på denna toalett har stått orört under alla år, så när som på att en brun heltäckningsmatta som plockats bort. Tapetmönstret är så gammalt att det åter är på mode.
  Kulturmärkt? Kulturminne?

  [tags]Life on Mars, Mars, Toalett, Toaletter, Tapet, Tapeter, Mode, 70-tal, 1970-tal, 1970-talet, 70-talet, Kulturmärkt, Kulturminne[/tags]

  Cirkusmarknadsföring – Marknadföring med starka rötter i cirkusvärlden

  Under en tid har vi i Åstorp kunnat se skyltar med reklam för en dinosauriepark, Dinoland, uppsatta på flera lyktstolpar, samt finns en hel reklamaffischer satts upp hos olika centrala butiker mm.

  Dinoland - Dinosauriepark i Nyvång/Åstorp

  Det är inte var dag man ser den sortens marknadsföring, framförallt inte från ett lokalt företag (Dinoland). De gånger man ser denna typ av marknadsföring är oftast när en cirkus kommer till stan/byn.
  När jag var liten var det dock mycket mer spännande när affischerna dök upp då detta betydde att cirkusen snart också dök upp. Numera regerar jag fortfarande på dem, men spänningen är inte lika stor.

  Än dock, varje gång jag ser liknande affischer uppsatta drar de alltid till sig min blick, så visst funkar de, min nyfikenhet väcks till liv och jag läser det som står på affischen. Skulle det alltid finnas sådana affischer skulle dock min nyfikenhet stillas ganska snabbt, så en viktig del i denna typ av marknadsföring är att det inte händer allt för ofta.

  Hur kommer det sig då att Dinoland marknadsför sig på detta sätt?
  Jo, min teori är att eftersom en av delägarna i Dinoland tidigare turnerat med en cirkus, har han tagit detta marknadsföringsknep med sig från cirkuslivet och använt sig av det i Dinolands marknadsföring.
  Själv tror jag att det funkat och att man fått upp lokalbefolkningens ögon för Dinoland, dock är det nog Dinolands ägare som vet bäst om huruvida det funkat eller ej.

  Notering 1:
  Lägg även märke till hur denna typ av marknadsföring (affischer, lappar mm) och synen på företaget inte påverkas av att man hängt upp affischen intill en hundlatrin. På Internet gäller lite andra regler, där ska man helst inte synas på sidor som skulle kunna jämställas med en hundlatrin.

  Notering 2:
  Jag har inte tagit reda på huruvida man behöver tillstånd för att sätta upp denna typ av affischer, men jag återkommer förhoppningsvis med svar på den frågan i ett senare skede.

  [tags]Cirkus, Dinoland, Dinosaurier, Dinosaurieland, Nöjespark, Marknadsföring, Åstorp, Nyvång[/tags]

  Musik, Blomstergiganten och möten i Åstorp

  Då och då sedan 1996 får en vän och jag för oss att gå ut på gator och torg i Åstorp för att underhålla med gitarr, sång och numera även ett ägg (ett sådant ägg som används i musiksammanhang).
  Ibland är det lättare att få med de som passerar förbi oss att instämma i sång eller välja en låt och andra gånger är det lite svårare.
  Lördag 9/6-07 var en sådan dag som började lite segt. Vi gav dock inte upp, då vi ändå är ganska bra på att underhålla oss själv ändå.
  Efter ett tag lossnade det dock människor kom fram och önskade låtar och sjöng med. Samt dök det upp ytterligare en trubadur som instämde i underhållningen.

  Ett av de möten som, vissa skulle kalla en ”whaddakoinsidens”-händelse är när vi träffade Uffe på Blomstergiganten i Åstorp. Förutom att han heter samma som jag så hade han tidigare i veckan även registrerat sig i katalogen jag driver för Företag i Åstorp, samt berättade han att han även sett min webbutik Lilon.se.

  Det är alltid kul att träffa andra företagare i Åstorp och även få ett ansikte på de som registrerar sig i min katalog för företag i Åstorp. Blomstergiganten är en butik som bl a säljer, blommor, antikviteter och blommogram.

  [tags]Åstorp, Blomstergiganten, Blommor, Blommogram, Företag, Musik, Trubadur, Sång, Underhållning[/tags]