Studio Deluxe – Inspelningsstudio i Åstorp / Helsingborg

Företagslivet i Åstorp kanske inte är så intressant för alla men för en företagare är det intressant att följa utvecklingen. Något som är ännu roligare är att se hur ett hobbyprojekt växer och utvecklas till ett företag, och ännu roligare är det när man känner personen som startar företaget.
Kent Wemmert har under en tid haft en inspelningsstudio och karaokeutrusning för hobby- och privatbruk vilket han använt till att spela in och spela upp både egen musik och karaokelåtar. Dock har efterfrågan från andra ökat alltmer efter att kunna få hjälp av Kent med att spela sig själv på skiva. En efterfrågan som Kent nu anpassat sig efter och därför startat sitt företag.

Affärsidén är enkel: Att erbjuda inspelning av sång och musik till ett konkurrenskraftigt pris, samt erbjuda karaokeunderhållning.

Ni hittar, bilder, priser och låtlista mm på Studio DeluxeInspelningsstudio & karaoke i Helsingborg (Åstorp)

[tags]Åstorp, Inspelningsstudio, Helsingborg, Karaoke[/tags]

Gratis och billig marknadsföring av en webbshop – Del 1 – Nätauktioner

Jag har nu tänkt publicera en del sätt att gratis eller billigt marknadsföra en webbshop.
Artiklarna kommer att delas upp i delar då jag inte kommer ihåg alla sätt för tillfället (de blir aktualiserade efterhand i mitt långtidsminne) och jag har inte heller tid att skriva ett längre inlägg för tillfället.

Gratis och billig marknadsföring av en webbshop – Del 1, riktar sig framförallt till webbshoppar med fysiska produkter.

Produkter blir liggande på hyllan

Som webbshop kan man sälja både fysiska och virtuella produkter. Har man ett eget lager ligger produkterna ofta på en hylla och tar plats. I en vanlig butik har man, om man sköter sin kort rätt, ett flöde av kunder som på sin färd genom butiken passerar hyllor med produkter. Under denna färd kan kunden lockas till köp, både köp av det de kom för eller av spontana köp.

I en webbshop är det inte lika enkelt att få detta flöde av kunder som passerar produkterna som lockar till köp, och driver man en renodlad webbshop så finns kunderna enbart i webbshoppen.
Detta leder till att om man är en liten (kanske t o m nystartad) webbshop, med en liten ström av kunder, inte har så lätt med att bli av med produkterna som finns i lager.

För att få en stadigare ström av kunder som är potentiella köpare av dessa produkter rekommenderar jag att man börjar sälja på nätauktionerssajter.

Försäljning via nätauktioner

Man kommer i kontakt med många potentiella köpare och blivande kunder på nätauktionsajter som Budera, eBay.com och Tradera

Fördelar med att sälja på nätauktioner:

1. Nätauktionssajter lockar många ”köpsugna” personer vilket leder till många spontanköp.

2. Du kan lägga ut produkter du vill bli av med till försäljning på sajterna. Vill du bli av med produkterna snabbt (t ex för att få in pengar till kassan) så kan man lägga ut produkterna till ett urtropspris på 1 kr – vilket ofta leder till ett högre pris efter en del budgivning. På detta sätt kan du rea ut produkter, tömma hyllorna och samtidigt öka dina likvida medel.

3. Du kommer i kontakt med många vana nätshoppare. När du säljer något kan du skicka med ditt visitkort eller förtagkort, samt ett kvitto med reklam för webbshoppen. Billiga visitkort eller reklamblad kan du t ex köpa på Vistaprint

4. Sköter du dina affärer får du ett gott rykte på nätauktionssajterna samtidigt som webbshoppen får ta en del ryktensglansen.

Nätauktionssajter fungerar alltså som en extra försäljningskanal som även leder till nya kunder och marknadsföring av webbshoppen.
Rätt hanterat kan försäljningen via nätauktioner te sig väldigt kostnadseffektiv.

[tags]Marknadsföring, Webbshop, Webshop, Webbutik, E-handel, Ehandel, Nätauktioner, Tradera, Budera, eBay, Gratis, Billigt[/tags]

The Long Tail/Den långa svansen – En introduktion

Ett begrepp som jag alltmer använder mig av när jag skriver om marknadsföring via sökmotorer och marknadsföring på Internet är the Long Tail eller Den långa svansen.
Då uttrycket kommer att återkomma i ett antal artiklar jag planerar publicera här på liljankoski.SE, har jag bestämt mig för att göra en enkel introduktion i ämnet the Long Tail (Den långa svansen).

The Long Tail (Den långa svansen) är ett uttryck som myntats av Chris Anderson i en artikel i Wired (oktober 2004). Chris Andersons har sedan utvecklat sitt resonemang vilket resulterat i en bok, The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of More, samt fortsätter han utveckla resonemanget kring the Long Tail på bloggen http://www.thelongtail.com/.

Chris Anderson varken uppfann eller upptäckte the Long Tail, the Long Tail har alltid existerat så länge vi har haft ett konsumtionssamhälle (konsumtion av såväl produkter, som information, sociala utbyten, intressen mm). Chris Anderson riktade dock strålkastarna mot the Long Tail, myntade uttrycket och visade på hur stor vikt the Long Tail har för dagens samhälle.

I den här artikeln kommer jag inte att gå närmare in på Chris Anderson definition och förklaring på varför detta kallas the Long Tail utan jag kommer enbart använda namnet på grund av att det är ett allmänt vedertaget begrepp. Ni får hålla till godo med följande, och jag anser även att det räcker som definition för tillfället:
Kort sagt består the Long Tail av produkter, information eller sociala grupperingar mm, som de flesta upplever som unikt, udda, konstigt, något utöver det vanliga – i grunden något som enbart tilltalar en minoritet.

The Long Tail är inget unikt för just för Internet, men Internet har gjort det möjligt för the Long Tail att nå alltfler människor eller rättare sagt gjort det möjligt för allt fler att få tag på och komma i kontakt med det som inryms i the Long Tail. Detta är anledningen till att man ofta hör talas om the Long Tail när det handlar om just Internet.

Mitt första möta med the Long Tail (Den långa svansen)

Mitt första möte med the Long Tail var när jag själv började handla på nätet 1997/98 och söka efter produkter som jag hade svårt att hitta i de lokala butikerna. Jag fascinerades över hur enkelt jag nu kunde få tag på allt det där som tidigare varit utom räckhåll. En CD-skiva som inte fanns med i vanliga skivbutikers standardutbud, en bok som inte fanns i vanliga bokhandlares standardutbud och alla de där häftiga prylarna man kunde läsa om i olika tidningar men inte hitta i någon närbelägen butik.
Jag fascinerades över hur jag slapp göra specialbeställningar i de butiker som över huvud taget gick med på det, och jag slapp leta över hela stan efter en butik som möjligen hade en udda produkt i sitt utbud eller skulle kunna hjälpa mig med at få tag på den.
Det närmsta jag någonsin kom ett ”Long Tail”-utbud, innan jag fick tillgång till Internet, var Hobbexkatalogen. Mina favoritsidor i katalogen var de som innehöll samurajsvärden (katana, wakizashi och tanto) och pannbandet som påminde om Karate Kids pannband.

Dagens långa svans (Long Tail)

Numera skulle jag kalla Hobbex produktutbud ett ganska standardiserat utbud som inte längre lockar till samma fascination över produkterna. Anledningen till det är att the Long Tail idag blivit så mycket mer tillgänglig vilket också lett till att the Long Tail (den Långa svansen) blivit ännu längre. Fler produkter och mer information inryms i the Long Tail idag. Skulle jag överhuvudtaget få för mig att köpa ett samurajsvärd idag skulle jag inte vända mig till Hobbex. Med hjälp av Internet och sökmotorer såsom Google, Yahoo och MSN Live Search hade jag istället letat upp en specialist inom området svärd (gärna specialist inom samurajsvärd). Jag hade också gjort en hel del efterforskning kring samurajsvärd och kollat upp vad andra rekommenderade.
Just detta är frukter av the Long Tail och dess tillgänglighet på Internet. Tidigare hade jag inte utan stora ansträngningar kunnat hitta en specialist inom detta område och jag hade också haft svårt att komma i kontakt med personer som hade erfarenhet av samurajsvärd.
Detta är alltså ett exempel på produkter och information som majoriteten av t ex den svenska befolkningen inte är intresserad av – ”the Long Tail”-produkter och ”the Long Tail”-information.

Viktiga verktyg för att hitta i the Long Tail

Ett viktigt verktyg för att jag ska kunna få tag på denna information är först och främst Internet som gör det möjligt för ett företag att publicera sitt produktutbud (t ex samurajsvärd) och gör det möjligt för människor med intresse för samurajsvärd (samt företagen) att publicera information och recensioner kring samurajsvärd.

Ett andra verktyg som är viktigt för att jag ska få tag på denna information och återförsäljare är ett sökverktyg. Här är det framförallt, generellt sett, sökmotorerna Google, Yahoo och MSN Live Search mm som gör det möjligt att hitta denna information. På Google börjar mitt sökande och med hjälp av det jag hittar kan jag gräva ännu djupare för att få reda på mer information.
Detta är alltså verktyg som gjort det möjligt för allt fler att hitta produkter och information i the Long Tail.

Kort sagt

 • The Long Tail kan vara produkter, information, sociala grupper mm
 • The Long Tail tilltalar en minoritet
 • The Long Tail är inte begränsat till Internet
 • Internet har gjort the Long Tail tillgänglig för den breda massan
 • Sökverktyg såsom Google, Yahoo och MSN Live Search mm är viktiga verktyg för att kunna hitta ”the Long Tail”-utbudet
 • Relaterade länkar:

  The Long Tail (Chris Andersons officiella sida om the Long Tail)

  The Long Tail (Wikipedia om the Long Tail)

  [tags]Långa svansen, Den långa svansen, Long Tail, the Long Tail, Marknadsföring[/tags]

  Kristendomen bor granne med den nordiska mytologin

  Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite småkul och på något sätt upplever jag det som motsägelsefullt.

  I Åstorp har vi Björnekulla kyrka. Björnekulla kyrka ligger på Järnvägsgatan 24. I anslutning till kyrkan återfinns även Prästgatan och Kyrkogatan. Så långt finner jag allt detta vara helt logiskt.

  Men, till min stora förvåning, tittar man på övriga gator som gränsar eller ligger i anslutning till kyrkan hittar man Heimdalsgatan, Odengatan, Frejgatan, Torsgatan, Norra Lokegatan, Södra Lokegatan, Norra Bragegatan, Södra Bragegatan och Baldersgatan – namn som härstammar från den nordiska mytologin.

  Detta är otroligt häpnadsväckande och tillför en sociologisk spänning till det vi kallar vardagen!
  Man undrar givetvis hur detta kommer sig…

  [tags]Åstorp, Svenska kyrkan, Kyrka, Asatro, Mytologi, Nordisk mytologi, Sociologi, Kristendom, Kristendomen[/tags]

  Att knyta ett skosnöre – Del 1

   

  Att knyta skosnöre är ingen konst

  Det finns en hel del saker man tar för givet. En kunskap som många av oss aldrig funderar på efter att vi väl har lärt oss behärska den är hur man knyter ett skosnöre.
  Att knyta ett skösnöre är för de flesta ingen konst, antingen gör man det dagligen eller så är man lat och stoppar bara ner fötterna i de förknutna skorna och knyter enbart om skorna vid väldigt få tillfällen – dock brukar dessa så tillfällen vara problematiska, bara tidsödande.

   

  Hur gör jag när jag knyter mitt skosnöre?

  Själv har jag inga problem med att knyta skorna. Mina vardagsskor knyter jag väldigt sällan och jag sällar mig till den lata gruppen som bara stoppar ner fötterna i de förknutna skorna med hjälp av ett skohorn. Tidigare använde jag pekfingret som skohorn, men efter några år märkte jag att jag började få en förslitning och förhårdnad på fingerknogen, dock försvann detta symptom tack vara att jag började använda skohorn.
  Mina tränings- och springskor knyter jag dock alltid, detta för att jag vill att de ska sitta ordentligt på foten och förhindra felaktig belastning och skador.

   

  Mitt ”problem” med att knyta skor

  Fastän jag inte har något riktigt problem med att knyta mina skor får jag alltid en känsla av att vara barn på nytt när jag knyter skorna. Anledningen till detta tror jag är att min teknik har inte förändrats sedan förskoleåldern då jag lärde mig att knyta skorna själv, jag tittar alltid lika fundersamt på de öglor jag skapar och jag känner mig klumpig när jag slutför knuten. Problemet är alltså att skosnörning får mig att känna mig som ett barn med någorlunda god kännedom om hur man knyter sina skor, men ändå inte fullärd. Jag vet inte heller hur jag ska råda bot på denna känsla av att vara ett barn.

   

  Tanken som slog mig

  Tanken som slog mig för någon dag sedan när jag satt där och knöt mina träningsskor var:

 • 1. Hur många sätt kan man knyta sina skor på?
 • 2. Finns det olika sätt att knyta ett skosnöre i olika kulturer/delar av världen eller är skösnörning och sättet man knyter på en universal teknik som ser likadan ut överallt?
 • 3. Hur ska jag bli av med känslan av att vara ett barn som knyter ett skosnöre?
 •  

  Min väg mot svaret

  För att ta reda på mer gällande skosnörning i världen sökte jag hoppfullt men skeptiskt på Internet och i mitt sökande hittade jag en sida full av information om skosnörning – Ian’s Shoelace Site.
  På sajten har Ian Fieggen samlat en hel del information om skösnörning.

  Viktigt att tänka på är att skilja på skosnörning och att knyta snöret.
  Skosnörning innefattar även sättet man trär snöret genom skosnöreshålen, medan att knyta snöret enbart innefattar slutfasen där man knyter ihop snöret.
  Jag är intresserad av den senare delen – knuten.

  En av de saker jag inser när jag läser igenom Ians sajt är att jag använder mig av den enklaste formen av knut som man ofta lär ut till barn på grund av enkelheten – Two Loop Shoelace Knot bestående av två öglor (se nedan):
  Knyta med hjälp av två öglor - Two Loop Shoelace Knot
  Bild: Copyright © Ian W. Fieggen – Used with permission

  Jag antar att det är just denna enkelhet i knuten i samband med att jag inte utvecklat min teknik sedan barnsben som får mig att känna mig som ett barn.

  Ian visar även att det finns 17 sätt att knyta ett skosnöre på.
  Några favoriter som jag tänkt försöka mig på är:

 • ”Ian Knot” = Ian’s Fast Shoelace Knot, som enligt Ian är världens snabbaste sätt att knyta en ett skosnöre på.
 • Ian’s Secure Shoelace Knot, som enligt Ian kräver 3 gånger så stor kraft jämfört med en standard knut för att knytas upp
 • Standard Shoelace Knot, i slutändan är detta samma knut som jag redan använder men med ett mer vuxet och säkrare utförande.
 • One Handed Shoelace Knot, enhandsknuten som är användbar och lämpar sig bra för de som enbart kan använda sin ena hand. T ex på grund förlamning eller annat handikapp.
 • One Handed Lacing, enhands skosnörning utan knut. Detta är ett sätt att snöra skorna på för de som enbart kan använda sin ena hand. T ex på grund förlamning eller annat handikapp.

   

  Svaren på mina frågor om skosnörning och att knyta skosnöret

  På två av mina frågor är jag nöjd med svaren.

 • 1. Hur många sätt kan man knyta sina skor på?
  Det finns flera sätt att knyta skosnöret på, Ian kan visa upp 17 sätt på sin sajt om skosnörning.
 • 2. Finns det olika sätt att knyta ett skosnöre i olika kulturer/delar av världen eller är skösnörning och sättet man knyter på en universal teknik som ser likadan ut överallt?
  Här har jag ännu inte hittat något svar. Jag kontaktade även Ian gällande detta och det visade sig att även han var intresserad av svaret på denna fråga, men att han ännu inte hittat svaret på det.
 • 3. Hur ska jag bli av med känslan av att vara ett barn som knyter ett skosnöre?
  Jag ska lära mig lite nya tekniker inom skosnörning och hur man knyter ett skosnöre, vilket antagligen kommer att medföra att jag känner att jag kommit längre än den skosnöresknut jag lärde mig i förskoleåldern.
 •  

  Kommer det fler inlägg om skosnörning? Detta kallas ju Del 1.

  Jag hoppas på att kunna publicera del 2 av detta inlägg en dag. Nu är det meningen att jag ska försöka ta reda på fråga 2, vilken jag inte fått något svar på:
  Finns det olika sätt att knyta ett skosnöre i olika kulturer/delar av världen eller är skösnörning och sättet man knyter på en universal teknik som ser likadan ut överallt?

   

  Relaterade länkar:

 • Ian’s Shoelace Site
 • Fler intressanta länkar om skosnörning och att knyta skorsnöre
 • [tags]Skor, Skosnöre, Knutar[/tags]

   

  Bilder från Åstorp i musikvideo av Hanozy

   

  Fick tips från min ena bror gällande en musikvideo på YouTube. Kan inte säga att det är en låt eller text jag instämmer i, men videon förtjänande en plats på bloggen eftersom det alltid kul att se någon annans tolkning av ett av de mest omtalade områdena i ÅstorpOrmastorpsgatan.
  Bilder visas även från Haganässkolan där jag gick i låg- och mellanstadiet (årskurs 1-6).

  För er som inte känner till Åstorp kan jag säga att den negativa bilden av Åstorp som presenteras i musikvideon bör tas med en stor nypa salt. Åstorp är ett mycket trevlig samhälle att bo och driva företag i.

  Här har ni Alltid på G med Hanozy:

  Relaterade länkar:

 • Åstorps kommun
 • Företag i Åstorp
 • [tags]Åstorp, Rap, Musikvideo, Musik, Hanozy[/tags]

  Bloggen liljankoski.SE är nu igång

   

  Efter en del påtryckningar samt av eget önskemål har jag nu äntligen satt upp en blogg på liljankoski.SE.

  Det tog ett tag att få upp bloggen då jag var tvungen att byta webbhotell på grund av att Spray Webbhotell inte vill aktivera mod_rewrite vilket tillåter omskrivning av URLerna.

  För de som inte vet vad omskrivning av URLer är kan jag kort berätta att en omskrivning av URLen kan förbättra en sajts rankning på sökmotorerna. Istället för att ha en URL (adress till sidan) som ser ut t ex så här: httpx://liljankoski.se/?p=1, kan man få en mer beskrivande adress t ex: httpx://liljankoski.se/bloggen-liljankoski-aer-nu-igaang-1/

  Nu är i allafall bloggen fixad och jag ska nu börja med att lägga in tidigare information och som efterfrågat kommer det att bli möjligt att kommentera det jag skrivar om.
  Här komer att bli en blandning av både engelska och svenska.