Slå ett slag för det räntefria samhället – Gå med i JAK Medlemsbank

Visst kan du få räntefria lån hos JAK Medlemsbank, men för mig är inte de räntefria lånen det viktigaste, utan det är ideologin som lockar, idén om det räntefria samhället, idén om att du verkligen amorterar på dina lån och inte bara betalar ränta år efter år utan att skulden krymper. Lånar du hos JAK amorterar du, betalar tillbaka på lånet hela tiden, samtidigt som du ”tvingas spara” lika mycket i månaden som du amorterar varje månad. När lånet är återbetalat så har du också sparat lika mycket pengar som du lånade från början.
Det enda du betalar för att låna och vara medlem i JAK är dels en liten årsavgift samt en summa för de administrativa kostnaderna. Har du dessutom sparat pengar i banken tidigare så har du samlat på dig sparpoäng som gör att sänker den summa som du måste sätta in varje månad när du amorterar på lånet.

JAK Medlemsbank
JAK Medlemsbank

JAK är som namnet antyder en medlemsbank och ett medlemskap kostar 200 kr första året och sedan 250 kr/år för de som är över 18 år. Personer under 18 år är medlemmar gratis.

JAK är ingen nymodighet utan banken grundades 1965, har banktillstånd och givetvis gäller statlig insättningsgaranti.

Så vill du stödja idén om ett friskare räntefritt samhället kan du gå med i JAK Medlemsbank. Mitt tips är att sätta in 500-1000 kr på JAK Medlemsbank och samla sparpoäng som du sedan kan använda dig av när du ska ta ett lån, eller skänka bort dem till någon du känner som vill ta ett lån hos JAK.

Läs mer om JAK Medlemsbank:
JAK Medlemsbank (jak.se)
JAK Medlemsbank (Wikipedia)

Personligare än Personliga Persson på Facebook – The Happy Birthday Project

KONSTEN ATT VARA PERSONLIG PÅ FACEBOOK
Sju månader och ca 448 ”Happy birthday”-sånger. The Happy Birthday Project – Konsten att vara personlig på Facebook har alltså pågått i sju månader och har fem månader kvar innan jag anser projektet vara avslutat.

VAD ÄR THE HAPPY BIRTHDAY PROJECT
Kort sammanfattat handlar det om att jag (1) sjunger in en personlig födelsedagssång till alla mina vänner på Facebook (de som skrivit ut sin födelsedag), (2) laddar upp sången på YouTube och sedan (3) postar sången i vännens Facebook-logg.
Projektet började egentligen som en kul grej när jag satt och åt frukost en morgon och var uttråkad. På skoj spelade jag in tre sånger och skickade dem till vännerna som fyllde år. Det lockade som förutspått till några skratt och uppmärksamhet. Nästa dag kände jag att jag skulle få lite dåligt samvete om jag inte sjöng in för den dagens födelsedagsvänner, så jag fortsatte och projektet tog form när jag såg hur vänner och bekanta tog emot födelsedagssångerna. Det har nu blivit ett test på ur man ska göra Facebook personligare, samtidigt som man marknadsför sig eller ett företag. Och för att döva mitt samvete så bestämde jag att jag kör projektet i ett år så har i alla fall de flesta fått chansen till en födelsedagssång (nya vänner som fyllt år innan vi var vänner kan få en sång i efterskott på begäran 😉 )

THE HAPPY BIRTHDAY PROJECT SOM MARKNADSFÖRING
Skulle jag göra det om jag hade 3000 vänner? Nej, troligen skulle jag inte orka – det skulle ta för mycket tid i anspråk, men till rätt pris säljer jag givetvis en ”Happy Birthday”-sång till den som önskar få en eller ge bort en ;).
Skulle jag göra det för mina 10000 kunder i webbutiken? Kanske. Kanske om jag inte var ensam och skötte allt. Om jag hade någon eller några anställda som kunde hjälpa till med uppgiften. Här hade jag nog även kunnat tänka mig att återanvända gamla inspelningar med samma namn. Vill du använda mina inspelningar till dina kunder så hittar du dem här: Ulf Liljankoski på YouTube. :p

VARFÖR SJUNGER DU -SAN EFTER NAMNET?
Eh, jo, det härstammar från filmen Karate Kid 1. I filmen sjunger Mr Miyagi ”Happy Birthday Daniel-san” för Daniel på hans födelsedag. Något som fastnade i mitt huvud efter att jag sett filmen några gånger när jag var yngre. Det piffar till liksom! 🙂

Och här kommer ett litet smakprov från YouTube:

Happy birthday Eva-Britt-san

Nu är det dags för dig att gå ut där på Facebook och vara personlig. Det är en tävling! 😉

Men jag kan göra det åt dig för 200 kr/sång.