Lär dig om e-handel, sökmotoroptimering & affiliate. Samlad kunskap sedan 2005.

Uppmuntra dina kunder att recensera ditt företag

Gör du ett bra jobb och är dina kunder nöjda?
Då tycker jag jag att du ska uppmuntra dem att skriva recensioner om sin upplevelse av ditt företag på Internet!

Som exempel kan jag ta det jag själv har erfarenhet av; En webshop.

Justera och förbättra
Oavsett hur mycket tid man lägger ner på att förenkla beställningsförfarandet i en webshop, hur mycket krut man än lägger på kundbemötande och snabba och korrekta leveranser, så kan köpet upplevas olika från kund till kund.
Det är därför nyttigt att kartlägga vilka delar av ditt företag som upplevs som bra eller dåliga, för att kunna justera och förbättra webshoppen.

Synas på konsumentsajter
Ett alternativ, som samtidigt ger ett mervärde, är att vända sig till etablerade konsumentsajter som Prisjakt, Kelkoo och Pricerunner som kanske till och med syns tidigt i sökresultaten på sökmotorerna (t ex Google) när man söker på ditt företagsnamn.
Hos Prisjakt och Pricerunner, jag är osäker på  Kelkoo, finns möjlighet att samla in omdömen och recensioner från kunder i samband med köp genom att lägga till ett frågeformulär som kunderna kan svara på efter att ett köp genomförts.
Mervärdet är att dessa omdömen publiceras på dessa sajter och andra potentiella kunder kan ta del av dem. Kan du inte lägga till frågeformuläret så kan du istället länka direkt till recensionssidan för ditt företag hos någon av dessa sajter.
Gör du då ett bra jobb så får du antagligen många bra recensioner även om det alltid finns en risk att en missnöjd kund skriver något negativt (en risk man får ta).

Skapa en korrekt bild av kunders köpupplevelse
Ytterligare ett mervärde, om du nu får bra recensioner, är att du motverkar låga medelbetyg om någon missnöjd kund skulle ge dig ett dåligt betyg och recension på någon av sajterna och betyget visar en mer korrekt bild av kundernas upplevelse. Finns det inga recensioner sedan tidigare och kunden ger dig ett lågt betyg och en negativ kommentar så finns det en viss risk att andra dömer dig p g a en dålig recension. Tyvärr är det så att en missnöjd kund har en större fallenhet att sprida sitt negativa ord på nätet än en kund som är mycket nöjd (den missnöjd kunden bör givetvis kontaktas och problemet försöka lösas, men tyvärr finns det alltid folk som är skitstövlar och man behöver inte alltid ha gjort fel som företagare - det är dock en helt annan diskussion).

En massa dåliga recensioner
Får du dock en massa dålig betyg och recensioner bör du dock ta och utvärdera och fundera vad du gör fel.

Så visa vad du går för, uppmuntra dina kunder att recensera ditt företag på Internet!

Meny