Lär dig om e-handel, sökmotoroptimering & affiliate. Samlad kunskap sedan 2005.

Lägg in annonser på din webbplats

Denna artikel ingår i artikelserien Tjäna pengar på Internet/blogg.

Då var det dags att lägga in annonser på webbplatsen du skapat, så att du kan börja tjäna pengar på Internet. Vi fortsätter där vi slutade i förra artikeln Installera WordPress och skapa en webbplats. Du bör alltså ha en webbplats nu som du skapat med hjälp av WordPress samt har du skrivit information om ett ämne som du är intresserad av eller ett ämne som du tycker att det behövs mer information om (eller kanske bara ett ämne som det verkar enkelt att tjäna pengar på om man skriver om det).

PLACERA ANNONSER
Det finns flera sätt att placera annonser med. Till WordPress finns det flera olika plugin man kan använda för att förenkla hanteringen och placeringen av annonser, men för att inte bli alltför tekniska så börjar vi med att lära oss hur vi placerar ut annonser manuellt.

I exemplet använder jag det förinstallerade WordPress-temat Twenty Ten, men senare kommer vi att titta på andra teman som kan användas för att bygga webbplatsen med och placera ut annonser.

När du skrivit din artikel och publicerat den utan annonser ser det ungefär ut så här:

Artikel utan annonser

Artikel utan annonser

Nu är det dags att placera in annonserna, huruvida det är bra placeringar som ger goda resultat vet jag inte, men det finns forskning kring det som vi kan gå in titta på mer en annan gång. Jag tänkte placera dem så här:

Annonserna ska placeras där de gröna rutorna är...

Annonserna ska placeras där rutorna är...

...och jag vill också ha en annons mitt i artikeln.

...och jag vill också ha en annons mitt i artikeln.

Jag tänker placera in annonser både från Google AdSense och Tradedoubler. De röda rutorna markerar där jag ska lägga in annonser från Google AdSense och den gröna rutan markerar där jag ska placera en annons från Tradedoubler.

ANNONSER FRÅN GOOGLE ADSENSE
Vi börjar med att placera in annonser från Google AdSense då det går snabbt att komma igång med dessa och inget godkännande från annonsören behövs. En enkel kom-igång-guide till AdSense hittar du här: Enkel guide till Google AdSense – AdSense för nybörjare.

1a. Logga in på ditt konto hos Google AdSense, till den översta annonsen väljer vi att använda AdSense for Content -> Annonsenhet (Text och bild) -> Välj formatet 468x60 Banner. Kopiera annonskoden du får.

1b. Sedan går du in i administrationsdelen på din blogg och väljer att redigera din artikel. Klicka på fliken HTML för att att ändra redigeringsläge (grön markering högst upp till höger på bilden), och klistra sedan in annonskoden höst upp.

Redigera i HTML-läge och klistra in annonskoden från Google AdSense.

Redigera i HTML-läge och klistra in annonskoden från Google AdSense.

Vi gör precis likadant på övriga ställen där vi ska placera annonser från Google Adsense, men väljer andra format. I den andra röda rutan mitt i artikeln väljer vi AdSense for Content -> Länkenhet -> Välj formatet 728x15 med fyra länkar. Kopiera annonskoden du får och gör som i tidigare steg 1b (klistra in koden där du vill ha annonsen).

Det två annonserna kommer att se ut ungefär så här:

Google AdSense annonsenhet längst upp

Google AdSense annonsenhet längst upp

Google AdSense länkenhet mitt i artikeln

Google AdSense länkenhet mitt i artikeln

Det var placeringen av annonserna från Google AdSense. Nu ska vi hämta en annons från Tradedoubler.

ANNONSER FRÅN TRADEDOUBLER
2a. Logga in på ditt konto hos Tradedoubler. Leta upp en annonsör och en annons hos Tradedoubler som passar din webbplats. Ansök om att samarbeta med annonsören. Ibland kan man börja använda annonserna direkt men ibland måste man invänta att samarbetet godkänns innan annonserna fungerar. Men när samarbetet är godkänt är det bara att börja jobba in annonserna.

2b. När du hittat en annons som passar så är det dags att välja format. I det här exemplet vill jag placera annonsen i kolumnen till höger om artikeln. Därför väljer jag en annons med formatet 140x350. Precis som hos Google AdSense så får du en annonskod som ska klistrar in. Kopiera koden.

2c. För att placera annonsen i höger kolumn så ska vi använda oss av WordPress widgets. Detta gör du i administrationsdelen för WordPress. Klicka på Utseende -> Widgets i menyn till vänster.

Klicka på Widgets i menyn till vänster.

Klicka på Widgets i menyn till vänster.

2c. Nu väljer du widgeten "Text" och drar den till höger kolumn (Primary Widget Area). Klistra sedan in annonskoden i den rutan och klicka på Spara.

Välj widgeten Text och dra den till höger kolumn.

Välj widgeten Text och dra den till höger kolumn.

Din artikel bör nu se ut ungefär så här med annonserna utplacerade:

Nu är annonserna på plats! Tjoho!

Nu är annonserna på plats! Tjoho!

Japp,då var annonserna på plats. Som sagt så finns det  olika plugin till WordPress som förenklar annonshanteringen. Med hjälp av de redskap jag ska berätta om i nästa del behöver vi inte klistra in koden direkt i artikeln. Att ha annonskoden inklistrad i artikeln kan bl a ställa till problem om man vill byta ut annonserna och ska behöva gå igenom alla sidor man skapat för att ändra. Därför kommer vi i framtiden att använda oss av ett plugin som automatiskt placerar annonserna där vi vill ha dem. Vill du titta på det innan jag hunnit skriva om det så kan du läsa om Ad Injection plugin for WordPress som är min nuvarande favorit.

Meny