Lär dig om e-handel, sökmotoroptimering & affiliate. Samlad kunskap sedan 2005.

Installera WordPress och skapa en webbplats

Denna artikel ingår i artikelserien Tjäna pengar på Internet/blogg.

SKAFFA WEBBHOTELL OCH SKAPA DIN HEMSIDA
Den här guiden är en del i min serie om att tjäna pengar på Internet, men du kan även använda just den här delen till att bara lära dig installera WordPress för andra ändamål. Kanske vill du bara börja blogga eller skapa en företagshemsida eller whatever.

Första steget för att börja tjäna pengar på Internet är att skapa en webbplats/hemsida. För att skapa en hemsida bör du, som jag skrivit om i min tidigare artikel, Tjäna pengar på Internet – Affiliatemarknadsföring & Google AdSense, skaffa ett konto och en domän hos ett webbhotell. Har du inte gjort detta ännu så kan du välja bland de billigare bl a  One och Surftown eller de något dyrare men bättre Oderland, Loopia eller Binero (här hittar du en liten lista på några webbhotell: Webbhotell).

Du bör också ha skaffat ett konto hos Google AdSense samt registrerat dig hos några av affiliatenätverken t ex Tradedoubler, Zanox, Double, Affiliator och AdRecord mm (här hittar du en lista på de affiliatenätverk jag känner till: Affiliatenätverk & Google AdSense).

När du skaffat ett konto hos ett webbhotell så är det dags att börja bygga upp webbplatsen. Det finns många redskap du kan använda för att bygga webbplatser, i den här guiden tänkte jag förklara hur du använder publiceringsverktyget WordPress för att skapa din webbplats.

De flesta webbhotell erbjuder enkla sätt att installera WordPress med hjälp av några klick. I mitt exempel nedan kommer jag att använda Loopias One Click Installerför att komma igång. Hur man installerar automatiskt kan skiljer sig något från de olika webbhotellen, men det brukar inte vara alltför stora skillnader.

INSTALLERA WORDPRESS
1. Logga in på ditt konto hos ditt webbhotell och leta upp deras installationsverktyg.

Installationverktyg One Click Installer hos Loopia

Installationverktyg One Click Installer hos Loopia

2. Välj att installera WordPress

Välj att installera WordPress

Välj att installera WordPress

3. Fyll i uppgifter och installera
Här fyller du i bloggen namn, användarnamn till administrationsdelen, lösenord till administrationsdelen, din e-postadress och var du vill att bloggen ska finnas (t ex direkt på domänen eller i en underkatalog). Jag brukar köra på att den ska ligga direkt på domänen då jag ska bygga hela webbplasten med hjälp av WordPress. Alternativen kan som sagt se lite olika ut hos olika webbhotell. Klicka sedan på installera och invänta tills att du får meddelande om att bloggen är installerad.

Fyll i uppgifter och installera WordPress

Fyll i uppgifter och installera WordPress

4. Gå till inloggningssidan för bloggens administrations del
Normalt hittar du inloggningssidan på http://dindomän.se/wp-admin/ (om du installerat den direkt på domänen, har du lagt den i en katalog så blir det http://dindomän.se/katalogensnamn/wp-admin/).
Här loggar du in med det användarnamn och det lösenord du angav i steg 3.

Inloggningssida för din WordPress-blogg

URL till inloggningssida för din WordPress-blogg

Inloggningssida till din WordPress-blogg

Inloggningssida till din WordPress-blogg

SKAPA EN SIDA MED INFORMATION
När du loggat in är det dags att börja skriva något, skapa en sida med informationen som du vill dela med dig av och som du vill tjäna pengar med hjälp av. Det finns två sätt att publicera artiklar på. Antingen skriver du ett inlägg eller så skriver du en sida. Ska du inte ha en blogg utan ska ha statiska sidor så rekommenderar jag att du skapar en sida (inte ett inlägg).

1. Skapa en sida
Välj Skapa ny sida. Fyll i titel t ex "Installera WordPress och skapa en webbplats" om du tänker skriva en guide och skriv sedan din text textfältet.

Skapa din första sida med information

Skapa din första sida med information

Så här kan det se ut när du fyllt i titel och börjat skriva:

Så här kan det se ut när du fyllt i titel och börjat skriva

Så här kan det se ut när du fyllt i titel och börjat skriva

Du använder sedan redskapen i menyn ovanför textfältet för att välja om du vill använda fetstil, kursiv, skapa länkar till andra sidor mm. Du kan också lägga in bilder.

2. Lägg in en bild
Du kan lägga in bilder för att beskriva något eller bara lätta upp texten. För att lägga till en bild klickar du på symbolen för "Lägga till bild" (ligger normalt ovanför menyn).

Symbol för Lägg till bild

Symbol för Lägga till bild

3. Ladda upp bild

Ladda upp en bild från din dator

Ladda upp en bild från din dator

4. Infoga bilden i texten
Döp bilden (titel), välj om var du vill placera bilden, t ex till höger, vänster eller centrerad mm, samt storlek. KLicka sedan på "Infoga i innehåll".

Infoga bild i texten

Infoga bild i texten

Så här ser det ut när du infogat bilden. På bilden nedan har jag valt att lägga den till vänster:

Exempel: Bild infogad i texten

Exempel: Bild infogad i texten

5. Publicera din sida
När du skrivit klart är det dags att publicera din artikel. Klicka på Publicera till i menyn till höger.

Publicera din artikel

Publicera din artikel

Den färdiga artikeln ser sedan ut ungefär så här (att designa och ändra bloggens utseende samt hur vi lägger in annonser kommer vi till senare):

Färdig artikel

Färdig artikel

Så nu är det bara för dig att börja skriva artiklar i olika ämnen du är intresserad av så fortsätter vi med att lägga in annonser i nästa del av den här artikeln. Det tar ändå ett litet tag innan du börjar synas, så bara fyll på med information så har vi något att locka besökare med. Har vi inga besökare så generar annonserna ändå inga intäkter.

Vet du inte vad du ska skriva om så gå och låna några böcker om pirater på biblioteket, lär dig något och dela med dig om informationen. Pirater är kul.

Meny