Vektorisera en bild

Ibland är man i behov av att vektorisera en bild, alltså en bild som bygger på vektorgrafik. Enkelt förklarat innebär det att du kan förstora och förminska bilden utan att den ”pixlar” sig.
Denna typ av bilder används ofta inom tryckbranschen och därför krävs ofta en vektoriserad bild från företag som ska trycka sin logo på t ex pennor, brevpapper, muggar, visitkort mm.

Som en illustration på programmet har jag här vektoriserat några bilder på mig själv:
Vektoriserad bild i AlgoLab Photo Vector

Har man redan en bild på sin logo, som inte är uppbyggd på vektorgrafik kan man antingen låta ett företag som jobbar med grafik att vektorisera bilden, eller så kan man försöka att göra det själv.
Jag är en sådan som gärna gör det själv när det handlar om enklare ingrepp.

Men, för att vektorisera en bild behöver man även ett program som kan fixa vektoriseringen. Gärna ska programmet så mycket som möjligt av hela processen, så att man slipper göra för många ingrepp med hjälp av Adobe Photoshop eller Adobe Illustrator.
På min jakt efter denna sortens program hittade jag AlgoLab Photo Vector från AlgoLab. Programmet är enkelt att manövrera; Allt man behöver göra är att…

1. …ha bilden man vill vektorisera i JPEG (JPG)-, BITMAP- eller PNG-format.
2. …öppna bilden i AlgoLab Photo Vector.
3. …trycka på Sequence of Operations (nu vektoriseras bilden)
4. …spara bilden.
(5.) …eventuellt göra en del finjusteringar.

Programmet laddar du ner här: AlgoLab Photo Vector

[tags]Vektorgrafik, Grafik, Logo[/tags]

6 svar på “Vektorisera en bild”

  1. Tjena tjena, tänkte bara kolla, jag får inte in bilderna i färg, dom blir bara svart vita och när jag får klart bilden i ai fli så blir det bara konturar. något du vet hur man fixar? Mvh Nick

  2. Hej Nick,
    Tyvärr vet jag inte riktigt vad som blir fel för dig (gällande det svart-vita). Inställning för konturer med mera finns i programmet (tror jag – sitter vid fel dator just nu, så kan inte kolla).
    Klicka dig fram i menyerna och testa, det kan bara bli mer rätt ju mer du klickar 🙂

    Vänliga hälsningar
    Ulf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *