Lär dig om e-handel, sökmotoroptimering & affiliate. Samlad kunskap sedan 2005.

Tjäna pengar på Internet – Affiliatemarknadsföring & Google AdSense

Denna artikel ingår i artikelserien Tjäna pengar på Internet/blogg.

(Orkar du inte läsa hela artikeln så finns det en kort sammanfattning längst ner 😉 )

DRÖMMEN OM ATT TJÄNA PENGAR PÅ INTERNET
För många är det en dröm att kunna tjäna pengar utan att jobba för mycket, och Internet har blivit en plats där många av dessa entreprenörer försöker hitta vägar att få sin del av kakan. Ett sätt som låter lockande är att kunna tjäna pengar på att blogga. Låter kanske lätt, men det är mycket svårare än man tror. Jag vet inte ens om det finns någon person i Sverige (och inte i utlandet heller för den delen) som enbart lever på sitt bloggande och de annonser de har (men det finns säkert). Däremot vet jag att det finns personer som lever på de annonsintäkter de får in från sina webbplatsnätverk (alltså ett ett nätverk av flera olika sajter). Men, det är som sagt inget enkelt jobb att bygga upp ett sådant nätverk, det krävs mycket jobb och ihärdighet för att lyckas.

EN "KOM-IHÅG"-ARTIKEL
I den här artikeln tänkte jag berätta om hur man tar första steget till att börja tjäna pengar på sin webbplats, samt hur man marknadsför den och får besökare. Artikeln är egentligen tänkt att fungera mer som en "kom-ihåg"-artikel åt mig själv, men förhoppningsvis kan den kanske hjälpa dig med. Jag anser mig själv vara nybörjare inom ämnet. Visst har jag jobbat med internetmarknadsföring sedan 2006, men det har framförallt varit i egenskap som e-handlare. Nu har min nyfikenhet dock fått mig att vilja lära mig mer om affiliatemarknadsföring.

Jag kommer här att dela med mig av den kunskap jag har och du får även en liten guide om hur du skapar en enkel webbplats som kan generera inkomster. Vi börjar med att titta på de olika inkomstkällorna.

Annonsexempel: Google AdSense anpassar annonsen efter innehållet på webbplatsen

Annonsexempel: Google AdSense anpassar annonsen efter innehållet på webbplatsen

GOOGLE ADSENSE
Google AdSense är en av de vanligaste inkomstkällorna för mindre webbplatser och den enklaste att börja med för att generera inkomster. Nr du lagt in annonskoder från Google AdSense söker Google igenom din webbplats och anpassar annonserna efter innehållet - automatiskt visas då annonser som passar innehållet på din sajt. Skriver du om träning på din webbplats så visas automatiskt annonser som har med träning att göra. Du behöver inte själv sitta och välja vilka annonser som ska visas.
Du får sedan betalt varje gång någon klickar på annonserna. Vad du får betalt kan variera från något öre till några kronor.

Här registrerar du dig hos Google AdSense.

AFFILIATENÄTVERK
Ett annat vanligt sätt att tjäna pengar på är att hämta annonser från ett affiliatenätverk. Ett affiliatenätverk är en mellanhand som sköter kontakten mellan annonsörer (företag som vill annonsera) och publicister (webbplatser som vill visa annonser). Hos många av dessa affiliatenätverk kan du hitta många olika sorters annonsörer och du kan sedan välja bland dessa och använda dig av de annonser som passar på din webbplats. Skriver du om träning så väljer du ut annonser som t ex marknadsför kosttillskott eller träningskläder. Hur mycket och vad du får betalt för varierar från de olika annonsörerna. Ibland får man betalt när någon klickar på annonsen, många gånger får man betalt om den som klickat på annonsen köper något (t ex 5% av ordervärdet). Det finns även andra ersättningstyper och du hittar mer information om detta när du registrerat dig hos de olika nätverken.
Det finns en hel del affiliatenätverk att välja mellan. Några av de vanligaste på svenska marknaden är Tradedoubler, Zanox, Double och Affiliator.

Här är en lista på de affiliatenätverk som jag känner till och använder mig av (rangordnade efter hur mycket jag själv använder dem och hur bra de passar mig):
Tradedoubler | Double | Zanox | Affliator | Commision Junction | Affelix | Frossle | Adtraction | Adfair | Wordon | ADOperator | AdRecord | Xmart | Webgains | Come and Stay

ANDRA NÄTVERK
Det finns även nätverk som kopplar ihop bloggare med annonsörer. En av de jag känner till som ger dig betalt för att skriva blogginlägg är Blogvertiser.
Här får du olika mycket betalt beroende på hur populär och hur många besökare din blogg har.

Besök Blogvertiser.

EGEN FÖRSÄLJNING AV ANNONSER
Om det inte finns några passande annonsörer, eller om du hittat någon som kanske skulle passa som annonsör på din webbplats så kan du också kontakta dem direkt för att se om intresse finns.

ATT BYGGA EN WEBBPLATS
Webbhotell & domännamn
Det krävs inte så mycket för att kunna bygga en webbplats. Ska man bara ha en enkel webbplats och börja lära sig affiliatemarknadsföring kan man börja med något billigare webbhotell och ett domännamn. Visst finns det gratisalternativ, men det är viktigt att man i så fall kollar att det är OK att visa egna annonser. Själv använder jag mig att större och mer etablerade webbhotell då jag av erfarenhet vet att allt blir mycket enklare när man ska få saker att fungera samt får man bra hjälp och backup om något skulle gå fel. Till de flesta av de större webbhotellen kan du också koppla flera domännamn och webbplatser, vilket kan vara av stor nytta när ditt webbplatsnätverk växer. Med hjälp av inkomsterna betalar du i slutändan webbhotellskostnaderna.
Det finns tre webbhotell som jag använder mig av och i skrivande stund kan rekommendera varmt: Oderland, Loopia och Binero.
Sedan har vi några billigare webbhotell (från ca 10-20 kr/månad) som fungerar: One och Surftown.

Att bygga upp webbplatsen
Ett populärt och enkelt sätt att bygga en webbplats på är att använda sig av bloggverktyget WordPress. WordPress är dock mer än ett bloggverktyg och kan användas för att bygga webbplatser med "vanliga" sidor (delar av denna sajt drivs, samt är denna artikel du läser just nu skrivet med hjälp av WordPress). De flesta webbhotellen har en funktion som gör det enkelt att installera WordPress.

Att välja ämne för webbplatsen
Det allra bästa är att välja ett ämne som intresserar en. Då blir det mycket enklare att skriva om det samtidigt som det är roligare att läsa och hitta mer information om ämnet.
Själv tränar jag väldigt mycket och ägnar mycket tid åt styrketräning samt läsa böcker i ämnet. Så för mig var det ett relativt enkelt val när jag valde att starta min webbplats om styrketräning. Där delar jag med mig av min träning, men skriver även artiklar om styrketräning, styrketräningsövningar, träningskläder och mycket annat.
När jag startade sajten valde jag ett domännamn som hade med styrketräning att göra: Styrketranad.se (men den hade lika gärna kunnat heta Uffestraning.se). Sedan installerade jag WordPress och sen började skriva. I början har du inte så många läsare men ihärdighet och marknadsföring lönar sig och viktigt är förstås att du skriver innehåll som intresserar någon. På Styrketränad.se publicerar jag vad mitt träningsschema, vilket jag inte tror intresserar så många, men däremot så är artiklar om träningsprogram och information om styrketräningsövningar populärt.
Du kan också välja ett väldigt smalt ämne och sajten behöver bara ha 1-5 sidor med information, ett exempel är t ex sajten Smartphonekontantkort.se som enbart handlar om kontantkort till smartphone och iPhone.

Att placera annonser
När du skapat din första sida med lite information på webbplatsen är det dags att placera ut annonserna. Jag brukar alltid börja med att lägga in annonser från Google AdSense och sedan letar jag passande annonser från de olika affiliatenätverken.

Exempel: Annonsplacering

Exempel: Annonsplacering

På bilden kan du se hur jag placerat mina annonser Styrketränad.se, men man ska testa sig fram och hitta det bästa sättet för att få besökarna att läsa och klicka på annonserna på webbplatsen.

ATT MARKNADSFÖRA EN WEBBPLATS
Hur man får besökare till sin webbplats
Det billigaste och ett vanligt sätt att få besökare till webbplatsen är att synas när någon söker på Google. För att synas på i sökresultaten krävs att Google hittar dig, och Google hittar dig via länkar från andra sajter.
Ett annat vanligt gratisalternativ är att registrera sin webbplats i olika kataloger, och om det är en blogg så kan man registrera den på olika bloggportaler.
Ett tredje sättet är att byta länkar med andra personer som har en webbplats.
Har du flera egna sajter kan du också länka mellan dessa för att Google och andra sökmotorer ska hitta dem, men även marknadsföra dina andra sajter för dina besökare. Vissa betalar t o m för att få besökare till webbplatsen, t e x via Google AdWords, då de i slutändan ändå räknar med att gå i vinst.
Ett av de bästa, men svåraste sätten att, få länkar och besökare till sin sajt är att skriva bra artiklar, information, innehåll av hög kvalité som dina besökare sedan länkar till, rekommenderar för sina vänner och kanske t o m lägger upp på Facebook. (Skaffa en Facebook Gilla-knapp på din sajt! Det installerar man enkelt om man använder WordPress.)
Det finns givetvis flera sätt att få besökare till sin webbplats.
Hur man jobbar för att hittas och hamna högt i sökresultaten är en lång historia och det kallas sökmotoroptimering, eller kort och gott SEO.

Du kan läsa mer om sökmotoroptimering, länkbyten och hitta en lista över katalogerSEO-forum.se.

SAMMANFATTNING
Då ska jag försöka sammanfatta det jag sagt lite kort. För att börja tjäna pengar på Internet är det en bra början att:

1. Skaffa ett konto hos Google AdSense.
2. Skaffa ett konto hos ett affiliatenätvärk, t ex Tradedoubler, Zanox, Double och Affiliator eller hos Blogvertiser om du vill sälja blogginlägg.
3. Starta en webbplats eller blogg med ett passande domännamn på ett webbhotell, t ex hos de billiga webbhotellen One och Surftown. Installera WordPress.
4. Placera ut annonserna. Experimentera hitta bästa placeringen (Tips: leta efter guider på nätet gällande annonsplacering).
5. Marknadsför din webbplats genom att skaffa länkar till den.

Meny