Konstnärskap & entreprenörskap

”Gold mining consists of shifting three tons of rubbish for each ounce of gold extracted” (Allan Fletcher)

Allt du gör blir kanske inte bra, men du är på god väg att lyckas om du bara försöker. Släng ur dig alla dina idéer och se vilka som fungerar. Lär dig och utvecklas. Hitta ditt språk. Omfamna din kreativa sida.

All was good (small)
All was good (small)

Lägg in annonser på din webbplats

Denna artikel ingår i artikelserien Tjäna pengar på Internet/blogg.

Då var det dags att lägga in annonser på webbplatsen du skapat, så att du kan börja tjäna pengar på Internet. Vi fortsätter där vi slutade i förra artikeln Installera WordPress och skapa en webbplats. Du bör alltså ha en webbplats nu som du skapat med hjälp av WordPress samt har du skrivit information om ett ämne som du är intresserad av eller ett ämne som du tycker att det behövs mer information om (eller kanske bara ett ämne som det verkar enkelt att tjäna pengar på om man skriver om det).

PLACERA ANNONSER
Det finns flera sätt att placera annonser med. Till WordPress finns det flera olika plugin man kan använda för att förenkla hanteringen och placeringen av annonser, men för att inte bli alltför tekniska så börjar vi med att lära oss hur vi placerar ut annonser manuellt.

I exemplet använder jag det förinstallerade WordPress-temat Twenty Ten, men senare kommer vi att titta på andra teman som kan användas för att bygga webbplatsen med och placera ut annonser.

När du skrivit din artikel och publicerat den utan annonser ser det ungefär ut så här:

Artikel utan annonser
Artikel utan annonser

Nu är det dags att placera in annonserna, huruvida det är bra placeringar som ger goda resultat vet jag inte, men det finns forskning kring det som vi kan gå in titta på mer en annan gång. Jag tänkte placera dem så här:

Annonserna ska placeras där de gröna rutorna är...
Annonserna ska placeras där rutorna är...
...och jag vill också ha en annons mitt i artikeln.
...och jag vill också ha en annons mitt i artikeln.

Jag tänker placera in annonser både från Google AdSense och Tradedoubler. De röda rutorna markerar där jag ska lägga in annonser från Google AdSense och den gröna rutan markerar där jag ska placera en annons från Tradedoubler.

ANNONSER FRÅN GOOGLE ADSENSE
Vi börjar med att placera in annonser från Google AdSense då det går snabbt att komma igång med dessa och inget godkännande från annonsören behövs. En enkel kom-igång-guide till AdSense hittar du här: Enkel guide till Google AdSense – AdSense för nybörjare.

1a. Logga in på ditt konto hos Google AdSense, till den översta annonsen väljer vi att använda AdSense for Content -> Annonsenhet (Text och bild) -> Välj formatet 468×60 Banner. Kopiera annonskoden du får.

1b. Sedan går du in i administrationsdelen på din blogg och väljer att redigera din artikel. Klicka på fliken HTML för att att ändra redigeringsläge (grön markering högst upp till höger på bilden), och klistra sedan in annonskoden höst upp.

Redigera i HTML-läge och klistra in annonskoden från Google AdSense.
Redigera i HTML-läge och klistra in annonskoden från Google AdSense.

Vi gör precis likadant på övriga ställen där vi ska placera annonser från Google Adsense, men väljer andra format. I den andra röda rutan mitt i artikeln väljer vi AdSense for Content -> Länkenhet -> Välj formatet 728×15 med fyra länkar. Kopiera annonskoden du får och gör som i tidigare steg 1b (klistra in koden där du vill ha annonsen).

Det två annonserna kommer att se ut ungefär så här:

Google AdSense annonsenhet längst upp
Google AdSense annonsenhet längst upp
Google AdSense länkenhet mitt i artikeln
Google AdSense länkenhet mitt i artikeln

Det var placeringen av annonserna från Google AdSense. Nu ska vi hämta en annons från Tradedoubler.

ANNONSER FRÅN TRADEDOUBLER
2a. Logga in på ditt konto hos Tradedoubler. Leta upp en annonsör och en annons hos Tradedoubler som passar din webbplats. Ansök om att samarbeta med annonsören. Ibland kan man börja använda annonserna direkt men ibland måste man invänta att samarbetet godkänns innan annonserna fungerar. Men när samarbetet är godkänt är det bara att börja jobba in annonserna.

2b. När du hittat en annons som passar så är det dags att välja format. I det här exemplet vill jag placera annonsen i kolumnen till höger om artikeln. Därför väljer jag en annons med formatet 140×350. Precis som hos Google AdSense så får du en annonskod som ska klistrar in. Kopiera koden.

2c. För att placera annonsen i höger kolumn så ska vi använda oss av WordPress widgets. Detta gör du i administrationsdelen för WordPress. Klicka på Utseende -> Widgets i menyn till vänster.

Klicka på Widgets i menyn till vänster.
Klicka på Widgets i menyn till vänster.

2c. Nu väljer du widgeten ”Text” och drar den till höger kolumn (Primary Widget Area). Klistra sedan in annonskoden i den rutan och klicka på Spara.

Välj widgeten Text och dra den till höger kolumn.
Välj widgeten Text och dra den till höger kolumn.

Din artikel bör nu se ut ungefär så här med annonserna utplacerade:

Nu är annonserna på plats! Tjoho!
Nu är annonserna på plats! Tjoho!

Japp,då var annonserna på plats. Som sagt så finns det  olika plugin till WordPress som förenklar annonshanteringen. Med hjälp av de redskap jag ska berätta om i nästa del behöver vi inte klistra in koden direkt i artikeln. Att ha annonskoden inklistrad i artikeln kan bl a ställa till problem om man vill byta ut annonserna och ska behöva gå igenom alla sidor man skapat för att ändra. Därför kommer vi i framtiden att använda oss av ett plugin som automatiskt placerar annonserna där vi vill ha dem. Vill du titta på det innan jag hunnit skriva om det så kan du läsa om Ad Injection plugin for WordPress som är min nuvarande favorit.

Installera WordPress och skapa en webbplats

Denna artikel ingår i artikelserien Tjäna pengar på Internet/blogg.

SKAFFA WEBBHOTELL OCH SKAPA DIN HEMSIDA
Den här guiden är en del i min serie om att tjäna pengar på Internet, men du kan även använda just den här delen till att bara lära dig installera WordPress för andra ändamål. Kanske vill du bara börja blogga eller skapa en företagshemsida eller whatever.

Första steget för att börja tjäna pengar på Internet är att skapa en webbplats/hemsida. För att skapa en hemsida bör du, som jag skrivit om i min tidigare artikel, Tjäna pengar på Internet – Affiliatemarknadsföring & Google AdSense, skaffa ett konto och en domän hos ett webbhotell. Har du inte gjort detta ännu så kan du välja bland de billigare bl a  One och Surftown eller de något dyrare men bättre Oderland, Loopia eller Binero (här hittar du en liten lista på några webbhotell: Webbhotell).

Du bör också ha skaffat ett konto hos Google AdSense samt registrerat dig hos några av affiliatenätverken t ex Tradedoubler, Zanox, Double, Affiliator och AdRecord mm (här hittar du en lista på de affiliatenätverk jag känner till: Affiliatenätverk & Google AdSense).

När du skaffat ett konto hos ett webbhotell så är det dags att börja bygga upp webbplatsen. Det finns många redskap du kan använda för att bygga webbplatser, i den här guiden tänkte jag förklara hur du använder publiceringsverktyget WordPress för att skapa din webbplats.

De flesta webbhotell erbjuder enkla sätt att installera WordPress med hjälp av några klick. I mitt exempel nedan kommer jag att använda Loopias One Click Installerför att komma igång. Hur man installerar automatiskt kan skiljer sig något från de olika webbhotellen, men det brukar inte vara alltför stora skillnader.

INSTALLERA WORDPRESS
1. Logga in på ditt konto hos ditt webbhotell och leta upp deras installationsverktyg.

Installationverktyg One Click Installer hos Loopia
Installationverktyg One Click Installer hos Loopia

2. Välj att installera WordPress

Välj att installera WordPress
Välj att installera WordPress

3. Fyll i uppgifter och installera
Här fyller du i bloggen namn, användarnamn till administrationsdelen, lösenord till administrationsdelen, din e-postadress och var du vill att bloggen ska finnas (t ex direkt på domänen eller i en underkatalog). Jag brukar köra på att den ska ligga direkt på domänen då jag ska bygga hela webbplasten med hjälp av WordPress. Alternativen kan som sagt se lite olika ut hos olika webbhotell. Klicka sedan på installera och invänta tills att du får meddelande om att bloggen är installerad.

Fyll i uppgifter och installera WordPress
Fyll i uppgifter och installera WordPress

4. Gå till inloggningssidan för bloggens administrations del
Normalt hittar du inloggningssidan på http://dindomän.se/wp-admin/ (om du installerat den direkt på domänen, har du lagt den i en katalog så blir det http://dindomän.se/katalogensnamn/wp-admin/).
Här loggar du in med det användarnamn och det lösenord du angav i steg 3.

Inloggningssida för din WordPress-blogg
URL till inloggningssida för din WordPress-blogg
Inloggningssida till din WordPress-blogg
Inloggningssida till din WordPress-blogg

SKAPA EN SIDA MED INFORMATION
När du loggat in är det dags att börja skriva något, skapa en sida med informationen som du vill dela med dig av och som du vill tjäna pengar med hjälp av. Det finns två sätt att publicera artiklar på. Antingen skriver du ett inlägg eller så skriver du en sida. Ska du inte ha en blogg utan ska ha statiska sidor så rekommenderar jag att du skapar en sida (inte ett inlägg).

1. Skapa en sida
Välj Skapa ny sida. Fyll i titel t ex ”Installera WordPress och skapa en webbplats” om du tänker skriva en guide och skriv sedan din text textfältet.

Skapa din första sida med information
Skapa din första sida med information

Så här kan det se ut när du fyllt i titel och börjat skriva:

Så här kan det se ut när du fyllt i titel och börjat skriva
Så här kan det se ut när du fyllt i titel och börjat skriva

Du använder sedan redskapen i menyn ovanför textfältet för att välja om du vill använda fetstil, kursiv, skapa länkar till andra sidor mm. Du kan också lägga in bilder.

2. Lägg in en bild
Du kan lägga in bilder för att beskriva något eller bara lätta upp texten. För att lägga till en bild klickar du på symbolen för ”Lägga till bild” (ligger normalt ovanför menyn).

Symbol för Lägg till bild
Symbol för Lägga till bild

3. Ladda upp bild

Ladda upp en bild från din dator
Ladda upp en bild från din dator

4. Infoga bilden i texten
Döp bilden (titel), välj om var du vill placera bilden, t ex till höger, vänster eller centrerad mm, samt storlek. KLicka sedan på ”Infoga i innehåll”.

Infoga bild i texten
Infoga bild i texten

Så här ser det ut när du infogat bilden. På bilden nedan har jag valt att lägga den till vänster:

Exempel: Bild infogad i texten
Exempel: Bild infogad i texten

5. Publicera din sida
När du skrivit klart är det dags att publicera din artikel. Klicka på Publicera till i menyn till höger.

Publicera din artikel
Publicera din artikel

Den färdiga artikeln ser sedan ut ungefär så här (att designa och ändra bloggens utseende samt hur vi lägger in annonser kommer vi till senare):

Färdig artikel
Färdig artikel

Så nu är det bara för dig att börja skriva artiklar i olika ämnen du är intresserad av så fortsätter vi med att lägga in annonser i nästa del av den här artikeln. Det tar ändå ett litet tag innan du börjar synas, så bara fyll på med information så har vi något att locka besökare med. Har vi inga besökare så generar annonserna ändå inga intäkter.

Vet du inte vad du ska skriva om så gå och låna några böcker om pirater på biblioteket, lär dig något och dela med dig om informationen. Pirater är kul.