Spara pengar i företaget del 3: Faktureringsavgift på leverantörsfakturor

En del leverantörer tar ut en faktureringsavgift. Denna avgift går för det mesta att helt förhandla bort ganska enkelt, bara ring ekonomiavdelningen eller kundtjänst, hos de flesta leverantörerna. En del leverantörer plockar bort avgiften om man väljer att betala mot Autogiro.

Ett exempel på detta är Posten. Posten tog ut en en faktureringsavgift om 20 kr exkl moms (25 kr inkl moms) på varje faktura som inte betalades via Autogiro. Jag fick två fakturor från Posten i veckan. Innan jag fixade så att faktureringsavgift betalade jag alltså 40 kr exkl moms enbart i avgift per vecka, alltså 160 kr/månad eller 1920 kr/år (=2400 kr inkl moms/år).

Hos Dibs betalade jag betalade jag också en faktureringsavgift en gång i månaden, nu minns jag inte riktiga vad avgiften var, men den lade säker runt 20 kr exkl moms med, vilket blir 240 kr/år (= 300 kr inkl moms/år).

Bara här har vi sparat 2160 kr exkl moms/år (= 2700 kr/inkl moms).

Så se till att få bort alla onödiga  faktureringsavgift på leverantörsfakturor!

Vinstmaximera är svårt när man är liten

Vinstmaximera är svårt när man är liten och jobbar själv. Skriver jag en artikel eller gör en produktfilm som kanske tar 1-2 timmar tar det längre tid för mig att få dessa timmar betalda. Det tar dagar, månader och kanske t o m år innan den tid jag lagt ner på att skriva artikeln är betald.

Hade jag haft en större kundkrets eller läsekrets som snabbt kunde ta del av artikeln, eller någons som snabbt kunde sälja in artikeln till en större kundkrets direkt, då skulle timmarna snabbt vara betalda. Får väl ta och återpublicera vissa artiklar i framtiden.

Nu ska jag jobba vidare med marknadsföringen, fortsätta skriva artiklar, gör produktfilmer och sträva mot en framtid med växande kund- och läsekrets och vinstmaximering! 🙂

En i mängden är de alla #ehandel

En efter en ploppar de upp, webbutikerna med Kontor- i namnet, exakt samma utbud, exakt samma leverantör och exakt samma löften om låga priser. Lättförväxlade och lättbortglömda.

DEN ENKLA IDÈN
De drömmer om att bli rika lätt, med minimal egen insatts. Sätt upp en webbutik, koppla den till din leverantörs produktsortiment, locka kunder med låga priser, ta emot beställningar via webben och låt sedan leverantören ta hand om logistiken.

DEN HÅRDA KAMPEN

Kontor-, kontor-, kontor-, kontor-, kontor-, kontor-, kontor-
Kontor-, kontor-, kontor-, kontor-, kontor-, kontor-, kontor-

Det kanske låter lätt att lyckas med en sådan idé. Men när du slåss om samma kunder  i en ocean av konkurrenter med exakt samma erbjudande, då är läget något helt annat än enkelt. Det krävs större marknadsföringsinsatser, mer pengar, för att kunderna ska hitta dig, välja dig och genomföra en beställning. Sedan ska du lyckas med att få kunden att komma ihåg dig till nästa gång också. ”Var köpte jag mina pennor senast? Hos Kontorskungen? Hos Kontorsgiganten? Hos Kontorsmagasinet? Hos Kontorsjätten? Hos Kontorsexpressen? Hos Kontorsproffset?”

Du måste positionera dig! Vara unik, erbjuda något unikt, ha ett unikt företagsnamn…
Ta dig in i dina blivande kunders medvetande via sidovägen. Sälj något unikt som ingen av dina kunder har och när de valt dig som leverantör så kan du börja sälja ordinarie produkterna till dina kunder med.

Lägg in annonser på din WordPress-webbplats med hjälp av Ad Injection

Denna artikel ingår i artikelserien Tjäna pengar på Internet/blogg.

I tidigare artikel, Lägg in annonser på din webbplats, berättade jag hur man manuellt lägger in annonser på hemsidan/bloggen. Det manuella sättet att lägga in annonsen är något omständligt och kan förenklas med hjälp av olika plugin om man bygger sin webbplats med hjälp av WordPress. Med hjälp av annonsplugin hanterar och byter lättar ut annonserna samt är det mycket enklare att placera annonserna där man vill ha dem i texten.

När jag lägger in annonser så använder jag mig av WordPress-pluginet Ad Injection och i den här artikeln ska jag beskriva hur man installerat Ad Injection och hur du lägger in och placerar annonser med hjälp av pluginet. Vi kommer bara att skrapa på ytan gällande hur man använder pluginet, så vill du lära dig mer om Ad Injection är det bara att utforska de olika funktionerna samt läsa mer hos skaparen Ad Injection plugin for WordPress samt på WordPress.org.

Det vi ska börja med, hur opedagogiskt det än må vara är att helt glömma bort det jag skrev om i förra artikeln (Lägg in annonser på din webbplats), om vu nu använder WordPress för att bygga en webbplats, och vi ska börja om från början och jag säger det på nytt:

”Du bör alltså ha en webbplats nu som du skapat med hjälp av WordPress samt har du skrivit information om ett ämne som du är intresserad av eller ett ämne som du tycker att det behövs mer information om (eller kanske bara ett ämne som det verkar enkelt att tjäna pengar på om man skriver om det).”

PLACERA ANNONSER
Det finns flera hjälpmedel att använda för att placera annonser i dina artiklar. Nu ska vi använda oss av Ad Injection till WordPress.

I exemplet använder jag det förinstallerade WordPress-temat Twenty Ten, men senare kommer vi att titta på andra teman som kan användas för att bygga webbplatsen med och placera ut annonser.

När du skrivit din artikel och publicerat den utan annonser ser det ungefär ut så här:

Artikel utan annonser
Artikel utan annonser

Nu är det dags att placera in annonserna, huruvida det är bra placeringar som ger goda resultat vet jag inte, men det finns forskning kring det som vi kan gå in titta på mer en annan gång. Jag tänkte placera dem så här:

Annonserna ska placeras där de gröna rutorna är...
Annonserna ska placeras där rutorna är...
...och jag vill också ha en annons mitt i artikeln.
...och jag vill också ha en annons mitt i artikeln.

Jag tänker placera in annonser både från Google AdSense och Tradedoubler. De röda rutorna markerar där jag ska lägga in annonser från Google AdSense och den gröna rutan markerar där jag ska placera en annons från Tradedoubler. Med Ad Injection kommer vi att placera in Google Adense i de röda rutorna, de gröna rutorna använder vi inte Ad Injection till. Men innan vi placerar in annonserna å ska vi installera Ad Injection på din WordPress-webbplats.

INSTALLERA OCH AKTIVERA AD INJECTION TILL WORDPRESS
För att installera och aktivera Ad Injection gör du följande:

1. Logga in på din på din webbplats administrationsdel för WordPress.

Logga in på din på din webbplats administrationsdel för WordPress.
Logga in på din på din webbplats administrationsdel för WordPress.

2. Klicka på Lägg till nytt under Tillägg.

Klicka på Lägg till nytt under Tillägg.
Klicka på Lägg till nytt under Tillägg.

3. Skriv in Ad Injection i sökrutan och klicka på Sök efter tillägg.

Skriv in Ad Injection i sökrutan och klicka på Sök efter tillägg.
Skriv in Ad Injection i sökrutan och klicka på Sök efter tillägg.

4. Du hittar nu Ad Injection bland sökresultaten. Klicka på Installera nu.

Klicka på Installera nu.
Klicka på Installera nu.

5. Bekräfta att du vill installera tillägget genom att klicka på OK.

Bekräfta att du vill installera Ad Injection genom att klicka på OK.
Bekräfta att du vill installera Ad Injection genom att klicka på OK.

6. Du får nu en bekräftelse på att Ad Injection installerats. Klicka på Aktivera tillägget.

Klicka på Aktivera tillägget.
Klicka på Aktivera tillägget.

Ad Injection är nu aktiverat och nu ska vi börja ställa in hur annonserna ska visas.

PLACERA ANNONSER MED HJÄLP AV AD INJECTION TILL WORDPRESS
Nedan kommer jag att beskriva hur man lägger in annonser från Google Adsense med Ad Injection, men givetvis kan man använda annonser från andra annonsnätverk. Här en lista över olika annonsnätverk: Affiliatenätverk & Google AdSense.

7. Klicka på Ad Injection under Inställningar.

Klicka på Ad Injection under Inställningar.
Klicka på Ad Injection under Inställningar.

8. Under Global Settings väljer du On: Ads enabled.

Under Global Settings väljer du On: Ads enabled.
Under Global Settings väljer du On: Ads enabled.

9. Under Top ad ändrar du Only show top ad on posts longer than till Always på samtliga Single/Page, Home, Archive (det viktigaste är dock att du ställer in Always på Single/Page).

Under "Top ad" ändrar du "Only show top ad on posts longer than" till "Always".
Under "Top ad" ändrar du "Only show top ad on posts longer than" till "Always".

10. Gör likadant på Bottom ad ändrar Only show top ad on posts longer than till Always på samtliga Single/Page, Home, Archive (det viktigaste är dock att du ställer in Always på Single/Page).

Under "Bottom ad" ändrar du "Only show top ad on posts longer than" till "Always".
Under "Bottom ad" ändrar du "Only show top ad on posts longer than" till "Always".

11. Under Random ad ändrar du No ads if shorter than till Rule Disabled på samtliga Single/Page, Home, Archive (det viktigaste är dock att du ställer in Always på Single/Page).

Under "Random ad" ändrar du "No ads if shorter than" till "Rule Disabled".
Under "Random ad" ändrar du "No ads if shorter than" till "Rule Disabled".

12. Längre på sidan ändrar du Top ad (above the post content – this is not a ’header’ ad) här ska du lägga in annonskoden från Google AdSense. Innan vi lägger in koden ändrar vi Alignment till Left.

Ändra "Alignment" till "Left" under "Top ad (above the post content - this is not a 'header' ad)".
Ändra "Alignment" till "Left" under "Top ad (above the post content - this is not a 'header' ad)".

13. Logga in på ditt konto hos Google AdSense, till den översta annonsen väljer vi att använda AdSense for Content -> Annonsenhet (Text och bild) -> Välj formatet 468×60 Banner. Kopiera annonskoden du får.
En enkel kom-igång-guide till Google AdSense hittar du här: Enkel guide till Google AdSense – AdSense för nybörjare.

14. Klistra in annonskoden från Google AdSense under Top ad (above the post content – this is not a ’header’ ad).

Klistra in annonskoden från Google AdSense under "Top ad (above the post content - this is not a 'header' ad)".
Klistra in annonskoden från Google AdSense under "Top ad (above the post content - this is not a 'header' ad)".

15. Längre på sidan ändrar du Bottom ad (below the post content – this is not a ’footer’ ad) här ska du lägga in nästa annonskod från Google AdSense. Innan vi lägger in koden ändrar vi Alignment till Left.

Ändra "Alignment" till "Left" under "Bottom ad (below the post content - this is not a 'footer' ad)".
Ändra "Alignment" till "Left" under "Bottom ad (below the post content - this is not a 'footer' ad)".

16. Logga in på ditt konto hos Google AdSense, till den översta annonsen väljer vi att använda AdSense for Content -> Annonsenhet (Text och bild) -> Välj formatet 468×60 Banner. Kopiera annonskoden du får.

17. Klistra in annonskoden från Google AdSense under Bottom ad (below the post content – this is not a ’footer’ ad).

Klistra in annonskoden från Google AdSense under "Bottom ad (below the post content - this is not a 'footer' ad)".
Klistra in annonskoden från Google AdSense under "Bottom ad (below the post content - this is not a 'footer' ad)".

18. Under Random ad (inserted randomly between paragraphs) här ska du lägga in nästa annonskod från Google AdSense. Innan vi lägger in koden ändrar vi Alignment till Left.

Ändra "Alignment" till "Left" under "Random ad (inserted randomly between paragraphs)".
Ändra "Alignment" till "Left" under "Random ad (inserted randomly between paragraphs)".

19. Logga in på ditt konto hos Google AdSense, till den översta annonsen väljer vi att använda AdSense for Content -> Annonsenhet (Text och bild) -> Välj formatet 468×60 Banner. Kopiera annonskoden du får.

20. Klistra in annonskoden från Google AdSense under  Random ad (inserted randomly between paragraphs).

Klistra in annonskoden från Google AdSense under "BRandom ad (inserted randomly between paragraphs)".
Klistra in annonskoden från Google AdSense under "BRandom ad (inserted randomly between paragraphs)".

21. Klicka på Save all settings för att få annonseran att börja visas på din webbplats.

Klicka på Save all settings.
Klicka på Save all settings.

Du har nu lyckats få in tre annonser på din sida med hjälp av Ad Injection.

Nu ville vi ju även ha annonser i höger kolumn (grön ruta). Detta är inget vi behöver, även om vi kan använda, Ad Injection till det. Steget nedan är alltså inget som har med Ad Injection att göra, men för att vi inte ska missa att lägga in annonser till höger så lägger vi till följande steg:

ANNONSER FRÅN TRADEDOUBLER I HÖGER KOLUMN (EJ VIA AD INJECTION)
T1. Logga in på ditt konto hos Tradedoubler. Leta upp en annonsör och en annons hos Tradedoubler som passar din webbplats. Ansök om att samarbeta med annonsören. Ibland kan man börja använda annonserna direkt men ibland måste man invänta att samarbetet godkänns innan annonserna fungerar. Men när samarbetet är godkänt är det bara att börja jobba in annonserna.

T2. När du hittat en annons som passar så är det dags att välja format. I det här exemplet vill jag placera annonsen i kolumnen till höger om artikeln. Därför väljer jag en annons med formatet 140×350. Precis som hos Google AdSense så får du en annonskod som ska klistrar in. Kopiera koden.

T3. För att placera annonsen i höger kolumn så ska vi använda oss av WordPress widgets. Detta gör du i administrationsdelen för WordPress. Klicka på Utseende -> Widgets i menyn till vänster.

Klicka på Widgets i menyn till vänster.
Klicka på Widgets i menyn till vänster.

T4. Nu väljer du widgeten ”Text” och drar den till höger kolumn (Primary Widget Area). Klistra sedan in annonskoden i den rutan och klicka på Spara.

Välj widgeten Text och dra den till höger kolumn.
Välj widgeten Text och dra den till höger kolumn.

Din artikel bör nu se ut ungefär så här med annonserna utplacerade:

Nu är annonserna på plats! Tjoho!
Nu är annonserna på plats! Tjoho!

Fortsätt nu med att fylla din sida med unikt kvalitativt innehåll och information som dina besökare har nytta av. I nästa steg ska vi lära oss hur man med små medel marknadsför sin webbplats för att få besökare. Men för den nyfikne kan jag rekommendera att läsa på lite om sökmotoroptimering/SEO, länkbyten, länkkataloger och Google AdWords.

Vikten av att själv kontrollera att din webbshop fungerar

Lek alltid runt i din webbshop och se till att allt fungerar
Visst rapporterar kunder ibland problem som uppstår i din webbshop, men i de flesta fall tror jag inte att en kund hör av sig, utan ger istället upp och söker sig till en annan butik. Du gör därför bäst i att alltid leka runt i din webbshop och testa så att allt fungerar som det ska – i alla fall de viktigaste funktionerna – ”Lägga i varukorg” och ”Skicka beställning”.

För ett tag sedan släpptes Firefox 4 och Firefox 3.6 uppdaterades. Orderingången i webbutiken sjönk kraftigt runt påsk, vilket jag först trodde berodde på värmen och ”sommarvädret” som spred sig över Sverige. Under dessa dagar lekt jag själv i webbshopen, lade testbeställningar mm och såg inget konstigt. Plötsligt en dag insåg jag dock att jag missat att det inte gick att lägga något i varukorgen om man klickade på ”Lägg i varukorg” på en kategorisida (något en hel del kunder gör i min webbshop), däremot fungerade det om man klickade på ”Lägg i varukorg” på sidan med produktbeskrivningen vilket gjorde att orderingången inte avstannat helt.

En grön ikon bekräftar att varan lagts i varukorgen
En grön ikon bekräftar att varan lagts i varukorgen

Jag använde mig av ett Ajax-/Java-script som lade produkterna i varukorgen utan att behöva ladda om hela sidan varje gång man tryckte på ”Lägg i  varukorg”. Scriptet hade fungerat sedan 2006/2007 då jag installerat det, men slutade fungera i nya Firefox 4. Jag kollade runt efter en lösning på forumen för osCommerce (webbshopssystemet som Lilon.se bygger på), samt såg jag att flera andra hade fått problem med samma sak.

Under tiden jag sökte efter en lösning inaktiverade jag Ajax-scriptet och orderingången ökade, men inte till samma nivå som när scritptet fungerade. Lösningen var dock inte så lätt att själv komma fram till, lekman som man är när det kommer till att koda, och till slut var jag tvungen att kontakta en kunnig inom området och efter en genomgång av koden och felsökande kunde Viktor ge mig en lösning på problemet och beställningsförfarandet har på nytt förenklats och snabbats upp för kunden.

Så glöm inte att med jämna mellanrum kontrollera att de viktigaste funktionerna  fungerar i din webbshop, du förlorar kunder och pengar om det uppstår problem.

Nu ska jag jobba på att ta igen förlorade beställningar!

Första intäkten är alltid värd att fira oavsett storlek

När man jobbat med en sajt, skrivit artiklar, lagt in produkter i en webbshop eller vad man nu gjort för att börja tjäna pengar på sin sajt så är glädjen alltid lika stor oavsett hur liten den första intäkten är. Utan större marknadsföring kan man tjäna sin första krona, något har du gjort rätt och det bådar gott för framtiden.

En liten annonsintäkt värd att fira
En dags annonsintäkt värd att fira

Facebook kan tjäna pengar på Facebook-frågor

Sedan några dagar tillbaka har Facebook infört en ny funktionen som gör det möjligt att ställa frågor med olika svarsalternativ. Det är många som upptäckt funktioner och just nu svämmar det över av skräpfrågor i Facebooks nyhetsflöde. Det jag hoppas på nu är att Facebook börjar ta betalt en mindre summa när man använder ”Fråga” så att det rensas upp lite och förhoppningsvis gör att seriösa frågor inte drunknar bland allt skräp.

Facebook-frågor
Facebook-frågor

Som representant för ett företag skulle jag hellre betala lite för att ställa en fråga och få den framhävd, än att ställa gratisfrågor som ingen svarar på för att de avfärdas  tillsammans med allt annat skräp.

Läs mer om Facebook Fråga.